Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Júlia Egervölgyi: Szia! Nagyon szuper cikk, köszi. A homeopátiás szereket háromszor kell szedni,ugye? Három nap egy ... (2019.04.05. 17:00) A szuvas tejfog

Diskurzus a pocaklakóval

2010.08.15. 21:19 - Manócanya

Egy előző bejegyzés kicsit hosszú lett, és két témát is csapott egy tető alá, így most szétszedtem. 

Megelőző párbeszéd

A kilencvenes évek közepén két neves pszichoanalitikus, Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő kidolgozott egy mélylélektani kapcsolatfejlesztő módszert, az anya-magzat kapcsolatanalízist, melynek során már a fogantatás pillanatától kezdve olyan szoros lelki kapcsolat jöhet létre az anya és gyermeke között, ami által jelentősen csökkenthető a születéssel kapcsolatos traumák, valamint a szülési komplikációk száma, és a baba harmonikusabb személyiséggé válhat. A kapcsolatanalízis felfogása szerint a baba és a mama közti aktív párbeszéd már a méhen belüli élet során elkezdődik.

A harmonikus anya-magzat kapcsolat feltétele

A kismamák első lépésben egy interjún esnek át, melynek során feltérképezik a várandós anya “kapcsolati hálózatát”. Megvizsgálják a fogantatás körülményeit, az anya és az apa saját fogantatását és születését, valamint a kismama anyjának viszonyulását a terhességéhez. Ezáltal kialakul egy kép az anyasághoz való viszonyáról.
 

Belső utazás – találkozás a babával

A kapcsolatanalízis során az anyát a pszichoanalitikus relaxált állapotba segíti, melynek során mentálisan bejut a méhébe, és megkeresi gyermekét. Arra kérik, hogy próbáljon ráhangolódni azokra az érzésekre, amelyek a babából felé áramlanak. Ez nem könnyű feladat, de ha sikerül, ezek az érzések elérik a mama “álomképernyőjét”, azt a lélektani felületet, ahova az álmok és a fantáziák is kivetülnek, és ezáltal venni tudja a baba üzeneteit. A kapcsolat az anya és magzat tudattalanjának a kommunikációja. Érzéseket, jelzéseket szállító “lelki köldökzsinór”, mely olyan tényezők formájában ölt testet, mint a magzat mozgásai, felidézett gondolatok, fantáziák vagy testérzetek. A kapcsolatanalízis nem terápia, hanem a tudattalan folyamatok korrekciója, kapcsolatfelvétel a babával.

Mindenkinek sikerül?


A módszerrel elérhető aktív anya-magzat párbeszéd általában megtanulható. Vannak, akikben létezik egyfajta belső gát, de az pszichoanalitikus módszerekkel feloldható. 

Hogyan válaszol a baba?

• Megnyugszik
A kapcsolat kialakulásának egyik jele, hogy az addig mocorgó magzat nem mozdul, az anyák értelmezése szerint "figyel". Ha eközben az anya gondolatai elkalandoznak, a baba újra mozog, szinte visszahívja az anyát.

• Teljesíti az anya kérését
Egy kismamát, aki elsajátította a kapcsolatanalízis módszerét, vajúdás közben arra kért a szülésze, hogy beszélje meg a babával, hogy egy órán belül fordítsa be a fejét a kimenetbe. A kért időre be is fordult a baba.

• Megemelkedik a szívfrekvenciája
Ha az anya belső hangján beszél, vagy akár csak gondol a magzatra, megnövekszik a baba szívfrekvenciája.

Lehetőség egy kiegyensúlyozottabb életre

A magzattal való kapcsolattartás azt eredményezi, hogy nem lépnek fel olyan szülési komplikációk, mint a koraszülés, a farfekvés vagy a nyitott méhszáj. Az anya meg tud állapodni a babával a méhen belüli elhelyezkedéséről vagy a születés időpontjáról. A kialakult mély kapcsolat eredménye, hogy az anya születési élménye nem terhelődik rá a babára, ezáltal a baba sokkal kiegyensúlyozottabb, stabilabb személyiséggé válik. Kevesebb lesz az elfojtás felnőtt korban, és az energiák az elhárítás helyett hasznosabb dolgokra fordíthatók. Ezek a babák kommunikatívabbak, nyitottabbak, empatikusabbak, átlagon felüli intelligenciaszinttel rendelkeznek, és jobb az önismeretük. Ezen kívül a jól megalapozott, harmonikus anya-gyermek kapcsolat később is megmarad.
 
 

 Ajánlott irodalom:

www.libri.hu/konyv/lelki-koldokzsinor.html

A bejegyzés trackback címe:

https://sirogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr722224035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása