Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Júlia Egervölgyi: Szia! Nagyon szuper cikk, köszi. A homeopátiás szereket háromszor kell szedni,ugye? Három nap egy ... (2019.04.05. 17:00) A szuvas tejfog

Fogbánat

2010.08.16. 21:39 - Manócanya

Az első visítások 

A baba 4 hónapos korától 3 éves koráig fogzik. Néhány baba egy hang nélkül megússza, egyesek pedig hangos sívitással jelzik az új rágóeszközt.

 

Tülekedés és fájó sebek

A fogzás sebzést jelent a fogínynek, tehát a fognak utat kell vágnia magának, és tulajdonképpen fel kell vágnia a fogínyt, hogy kijuthasson. A fogíny egyébként is általában duzzadt, vérbő, így elég érzékenyen érinti a művelet...

 

Ez a folyamat az egész szerveztére kihatással van, ezért felléphet:

- fájdalom - éles, hasító.

- nyügösség - a kis nyöszörgésektől a hosszú bőgésekig.

- hasmenés - vizes, savas.

- popsikiütés - élénkpiros, esetleg hólyagos.

- étvágytalanság - kivánja az ételt, de ahogy a szájába kerül, ki is folyik onnan.

- afta -  piros hámhiányok a szájnyálkahártyán.

stb.

EZek a tünetek nemcsak a fogzásra jelemzőek, más betegség is állhat mögöttük!!!

 pl. a láz vísítással járó fájdalommal gyakran középfül-gyulladást jelez, ahol antibiotikumra vagy dobhártya felszúrásra van szükség!

A popsikiütésekre nálunk enyhébb esetben a  körömvirágkrém, makacs nagy hólyagos kiütésnél a Merbromin jött be(higany), szigorúan a legkevesebbszer (egyszer is elég volt) és a legkissebb területen. 

Nyügösségre általába az ölelés, a figyelemelterés és a homeopátia szokott bejönni.

Hasmenés (ennek majd egy külön bejegyzést szentelek)Makacs hasmenés esetén mindenképpen lássa minnél hamarabb orvos a babát, mert könnyen kiszáradhat, úgyhogy ha már aluszékony, nem fogad el folyadékot: kórházba kell vinni!

:folyadékpótlás, ne tej legyen, de lehet tea, akár - most az egyszer - cukorral is, sőt, egy csipetnyi (még nem érezhető) sót is tehetünk bele (főleg, ha sokadik és/vagy bő a hasmenés). 

Afta: általában a gyengült immunitás jele. Borax glicerines ecsetelés és némi szervezettámogatás (c-vitamin, könnyű ételek, pihenés)

Ide szokták még sorolni a lázat és a hurutos és egyéb betegségeket is, mondván, hogy a fogzásnál csökken az immunvédelem, de néhány orvosi könyv szerint ennek  fordítottja igaz: a betegségek miatt a szervezetben kialakult "mozgósítás" gyorsította meg a fogzást.

Hűtést! Munkát!

A vérbőség ellen jó védekezés a hideg, mert összehúzza a vérereket az ínyben. Lehűtött rágóka, bevizezett és megfagyasztott pelenkacsücsök, bármi, amit rágni lehet és hideg. 

A másik gyógyír a rágás, mivel a nyomás hatására a fogak könnyebben kibújnak. A babák ilyenkor egyébként is sokat rágnak, kiságyat, anya kezét... Érdemes a régi módszert bevetni: kennyérhéj!  

A Dentinox nevű krém vagy ecsetelő is segíthet, pl. a rágókára rákenve. Arra vigyázzunk, hogy legfeljebb naponta 3 x lehet használni, és mivel mentol van benne, ne használjuk együtt a homeopátiás szerekkel, mert hatástalanítja őket.

Homeopátia

A szülők általában ilyenkor szokták elővenni először a homeopátiát. :-)

Minden fog kijövetelekor 48 órán keresztül ezeket a szerek adhatóak:

- amikor a fogíny vörös duzzadt, fáj: 

Belladonna 9 CH és Arnica montana 9 CH 

mindkettőből naponta 4 x 5 golyót, felváltva

- a fájdalom dühöt vagy hasmenést vált ki:

Chamomilla 15 CH naponta 2 x 5 golyó

- ha a fogzás aftákkal jár, kiegészítésként: 

Borax 5 CH naponta 3 x 5 golyó.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sirogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr752226583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása