Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Júlia Egervölgyi: Szia! Nagyon szuper cikk, köszi. A homeopátiás szereket háromszor kell szedni,ugye? Három nap egy ... (2019.04.05. 17:00) A szuvas tejfog

Hasmenés

2010.08.23. 11:59 - Manócanya

Címkék: hányás kiszáradás hasmenés széklet házi szerek hasmenésre csecsemő hasmenés gyógynövények hasmenésre

Most szögezném le, hogy ez itt nem orvosi tanácsadás, csak néhány hasznos tipp helye.

Jön, megy... 

A hasmenés hirtelen jelentkezik, és októl függő a lefolyása, a hossza és az intenzitása. A hosszan elhúzódóak vagy tápanyag felszívódási zavart jeleznek, vagy "bentlakót": krónikus fertőzést (salmonnella, stb). Virusok jelentős számban okoznak hasmenést, és gyakran sajnos ezek a hirtelen, erős hányás-hasmenéssel járó fajták.

Tünetek

A hasfájás görcsös, a széklet híg, vizes, néha nyálkás,  a székletek száma napi 2-nél több. Elhúzódó esetben a gyengeség, gyengébb tüneteknél fogyás megfigyelhető.  Hányással és lázzal párosulhat. A napi többszöri (3 és afelett) híg vizes székletnél, pláne ha hányással és /vagy lázzal társul fennáll a kiszáradás veszélye, ami súlyos  állapot, mindenképpen kórházi kezelés igényel, ennek a jelei a gyengeség, aluszékonyság, szájszárazság, vizelet hiánya. Babáknál és időseknél ez nagyon hamar, akár 2-3 órával az első tünet után jelentkezhet.

Otthoni elsősegély

Amíg az illető tud folyadékot fogyasztani, és enni, addig nagy baj nincs, ha ez nem megy, akkor kórházi kezelés szükséges, ahol infúziót adnak, ami 1-2 óra alatt helyre állítja a szervezet vízháztartását.

A folyadék lehetőleg tea legyen, azt hűtve, cukorral, és egy csipetnyi (még nem érezhető mennyiségű) sóval adjuk, kis adagokban, hogy ki ne hányja a beteg. Hideg gyümülcslé hígitva, zöldségleves jót tehet. Furcsa módszer, de ha végképp nincs kéznél más (pl utazásnál), a kóla is számításba jön, mert ha kikeverik belőle a szénsavat, a cukor tartalma feltölt, a koffein tartalom pedig összehúzza a gyulladt bélfal ereit.  

Ne adjunk:

- tejet (anyatej kivétel, abból annyit, amennyit a baba kér)

- sokszor a víz sem tesz jót, de tehetünk egy próbát, ha nem fája  gyomra, nem hányja ki, akkor maradhat.

Életmentő chips

Ennivaló csak száraz, lehetőleg fehérje és zsírszegény ennivaló legyen, keksz, piritós, stb. 

Olyan gyerekeknél, akiknél elkezdődtek a tünetek, lázasak, és nem akarnak enni, inni, életmentő lehet a ropi, a chips, bármilyen sós, fűszeres rágcsálnivaló, amit megeszik, mert ezek sok sót tartalmaznak, ami a szervezetben tartja a folyadékot, és a gyerekek szeretik. Ha egyébként nem szoktuk adni, ilyenkor kivételt tehetünk, mert a kórháztól mentheti meg őket. De ezt is kis adagokban adjuk, és adjunk hozzá folyadékot, amit várhatóan kivánni fog.

Gyógynövény

Kéznél vannak, könnyen beszerezhetőek, és bármikor előállíthatók. A hatóanyagon kívül sok más anyag is kioldódik belőlük, ami egy baba szervezetének nem mindig tesz jót, így neki csak orvos megkérdzése után adhatjuk. A babákra sokkal nagyobb erővel hatnak ezek az anyagok, így nagyon nagy hígításban alkalmazzuk őket.

Kamilla (cukor nélkül)

Cickafarkfű

Apróbojtorján

Málnalevél

Felnőtteknek való adag: 1 kávéskanál füvet 2 dl. vízzel leforrázni, 5 percig állni hagyni. Babának ezt hígitjuk még kb 10-edére.

A bejegyzés trackback címe:

https://sirogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr982240861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása