Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Júlia Egervölgyi: Szia! Nagyon szuper cikk, köszi. A homeopátiás szereket háromszor kell szedni,ugye? Három nap egy ... (2019.04.05. 17:00) A szuvas tejfog

Hiszti de lux

2011.06.06. 23:01 - Manócanya

Címkék: hiszti hisztis gyerek viselkedés zavar

Már a picik is...?

Egy alkalommal hallottam egy anyukát rászólni egy pár hetes babára, hogy "elég a hisztizésből!" Persze, végülis kedvesen mondta, de azért nagyon kitartó volt... Én azt hiszem, hogy az akarásnak mindig van alapja, legföljebb a kért dolog nem teljesíthető, vagy csak egész egyszerűen másról szól az ügy, mint a kívánt dologról. Cumi helyett ölbevevésről, törődésről, odafigyelésről.

Nemcsak kenyérrel él az ember

A kicsi gyerek növekedéséhez a táplálékon kívül figyelem is kell. A babák igénye ezügyben eltérő, még családon belül is. Vannak olyanok, akik egész nap elnézelődnek, egyesek pedig két percenként ordítanak anyáért. 

Energia: tömeg x sebesség a négyzeten

A baba  testét az ennivaló, a lelkét a figyelem táplálja. Persze, ahogy az sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra, a figyelem minősége sem elhanyagolható. Az ijedős, aggódós figyelem többet árt, mint használ. Jó néha kicsit lelassítani a gyerek felé menet, én jártam már úgy, hogy nekimentem a szobából kifelé tébláboló gyerekemnek.... De sietve nem mindig hall és gondolkodik jól az ember.  És nem árt kicsit szoknia a várást is. De nem a direkt megvárakoztatást, az ilyen kioktatástól néhány gyerek dührohamot tud kapni, míg az okkal történő várást általában megértik.

A figyelem tehát egy olyan energia, ami a gyerek növekedéséhez nélkülözhetetlen, mert hát kell valaki, aki látja őt, amitől azt érzi, hogy ő van, hiszen visszajelzést kap. Ezektől a visszajelzésektől fejlődik jó vagy rossz irányba. A szülő felelőssége ezekben az apró, de sokszor ismétlődő dolgok tudatosságában van. Az, hogy hogyan tudja megőrizni azt a középpontot, hogy irányít, de nem bele- és főleg nem leszól...És ezt minden egyes pillanatban. 
 

 

 

 

Rettenetes kétéves 

A dackorszakot már a jóindulatú könyvek is így fémjelzik: rettenetes. De miről is szól ez az időszak? A határok meghúzásáról. "Anya ( vagy az aktuális személy behelyettesítendő) ennyit bír, ennyit enged, ezzel lehet rábírni valamire, és ennyiszer kell újrapróbálni, hogy sikerüljön". És igen, ezt a gyerek minden egyes emberre kivetítve megjegyzi. 

Azontúl szól még a helykeresésről a saját kis világban, a felfedezésről, és a saját érzelmei kavarodásáról. Ugye, találkoztunk már olyan gyerekkel, aki egy idő után belekavarodott a saját kívánságaiba? Nem tudja, hogy mi a jó, mi a rossz neki, és ezt csak akkor tudja meg, ha kipróbálja. Viszont ez a "puding próbája" dolog például nem előnyös a konnektornál...

T Ü R E L E M és tudatosság

Ezek a jelszavak. Tartsuk fejben, hogy most neki sem könnyű, és néha tényleg neki teszünk jót, ha a gyereket a hónunk alá csapjuk, és ha nem jön a saját lábán... 

Hisztiroham

Néha felér egy epilepsziás rohammal. Az enyimet például mindig jó volt puha helyre vinni, szerette ugyanis beleverni a fejét a földbe, betonba... Ilyenkor jó kiragadni a tömegből, nem leszidni, pláne nem nagy nyílvánosság előtt (mutatva hogy "én aztán megtettem mindent ezzel a nyamvadt kölyökkel"), mert azzal csak az önbizalma (amiből az egész életében táplálkoznia kellene) vész el. Egy csendes helyen át kell ölelni, ha engedi. Ha nem, megvárni a műsor végét, balesetet megelőzni, vigasztalni, amivel kéri (pl. ha sétálni akar, vagy csak ülni a földön), és ha megnyugszik teljesen nyugodtan és kedvesen elmagyarázni, hogy miért nem szeretnénk, ha azt csinálná, amit csinált. 

Ettől még ne várjuk, hogy a dolog nem fog többet megismétlődni. Meg fog, de viselkedjünk ugyanúgy, amennyiben még bírjuk szusszal...

Kockázati tényezők

Néhány dolgot azért meg kell említeni, amik fokozhatják a hisztit:

- a rendszeres következetlenség: csak olyan dolgot engedjünk vagy tiltsunk meg, amit tényleg engedni vagy tiltani akarunk. Ha a dolog minősége menet közben változik meg (például lesz egy játék veszélyes), akkor azt IS indokoljuk.

- mozgás-és játékhiány- a gyereknek ezek elemi igényei, persze, hogy ideges lesz, ha nem kapja meg őket.

- nem adekvát kívánság - ne várjunk el tőle türelmet a sorbanállásnál, hivatalban, ha megtehetjük, ne vigyük ilyen helyre, vagy készüljünk fel játékkal, mesekönyvvel, de egy telefonról hallgatható gyereklemez is csodát tehet.

- kialvatlanság - tegyünk meg mindent, hogy jól aludjon!

- kialvatlan szülő- aki türelmetlen, fáradt, a kezes bárányt is hisztisnek látja

- rossz étkezés- éhesen a boltban....

- a cukor - egyes megfigyelések szerint a fehér cukor viselkedés- és figyelemzavart,  hiperaktivitást okozhat, ezt leírják a tartósítószerekről is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sirogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr42963224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása