Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Renataa90: Sziasztok! Remelem olvassa meg valaki... Nálunk is ez a probléma a zomanckopas, nekünk (fogorvos s... (2016.09.23. 07:10) A szuvas tejfog

Apaszelidítés

2012.09.20. 21:40 - Manócanya

Az eszményi apa: miután jól megkereste a pénzt álmaink körülményeire, félkézzel tartja a színvonalat, a másikkal a babát pelenkázza, de szigorúan csak azután, hogy megfőzött nekünk, és a mamánknak is persze... :-)

Ezzel szemben a valóság: holtfáradt férfiak, akik féltékenységi hisztijüket és cirókahiányukat internet-és munkafüggőséggel palástolják. 

Hogy lehet a két kép közé hidat verni? Némi megértéssel. Nem, nem a "mindent elviselek neked, mert te vagy a családfentartó"-című belenyugvásra gondolok. Hanem arra, hogy a szülőket képezni is lehetne akár a gyerekvállalásra, mert nagy feladat, nagy elvárások kötődnek hozzá, de valamiért elvárjuk, hogy mindenki "úgy szülessen". Szóval okítás kellene, de egész másként a két félnek. Az anyákéra is rátérek, de ma az apák vannak tányéron...

Illetve, dehogy is. Azt is az anyáknak kell megtanulniuk, hogy hogyan csináljanak apát egy férjből. Már azokból, akiknek nem megy egyszerűen. 

Először is, nehezen, de tudomásul kell venni, hogy - macsó ide, hős oda-, : a pasik érzékenyek. Megkockáztatom, hogy érzékenyebbek mint a nők, de megpróbálják a lehető legtöbb módon palástolni. És igyekszenek minden erejükkel egy olyan képet mutatni, ami szerintük az adott helyzetben a legelőnyösebb. És ebből a szerepből nehezen lehet őket kirángatni, ugyanis ez a szerep csak azokat a momentumokat tartalmazza, amiben a pasi jó, ezzel kimerítve a "jó családfő=jó apa" fogalmat. 

Ilyenkor az anya, nő hiába fáradozik, nehezen tud újabb opciókat hozzáadni, újabb feladatokkal felruházni egy hímet, az bőszen ellenáll, mondván: ő így jó, ahogy van, ezt más se csinálná jobban. 

Ilyenkor egy feladat van, az "új" dolgokat (már amiket át szeretnénk néha adni, etetés cumisüvegből, gyerek ringatás, játék, stb.) miközben csináljuk, körbe kell írni, röviden, tényszerüen, és közölni kell minden esetleges veszély elhárításának menetét. ("ettől a cumisüvegtől nem fog félrenyelni, mert jó a szelepe, de ha mégis, kis  felvételre, ringatásra elmúlik..." ) Mintha nem is neki mondanánk....

A pasik mindent jól akarnak csinálni, és egyből jól. (Ilyen nincs, mint tudjuk, ők is tudják, de akkor is.) Szóval nyugtassuk meg a lehető legtöbb alkalommal, amikor a kezébe adjuk a gyereket, hogy - hacsak nem ejti le másfél méterről a kőre - nem eshet nagy baja nála a gyereknek, és ha kicsi bumm mégis történik, az mindennapos. Mondom, érzékenyek...

Lassú viz előbb-utóbb odaér, és a legtöbb pasiból kinő az apa (is).... 

Viselkedési problémák mozgásos megoldása

2012.07.29. 15:13 - Manócanya

Címkék: alvászavar hiszti sírás mozgásfejlődés hiperaktivitás figyelemzavar rossz gyerek rossz tanuló kúszás kimaradás SNI sajátos nevelési igényű gyerek iskolai kudarc

BHRG Alapítvány

"A korai tünetészlelésnek és a korrekt vizsgálatnak nagy jelentősége van. 
A megfelelő (adekvát, oki) beavatkozás hiányában a tünetektartósan fennmaradhatnak, s fokozatosan válik mind a szülők, mind a gyermeket körülvevő egyéb környezet számára az,- hogy a gyermek fejlődése, tudása, viselkedése eltér a kortársaitól.
Kedves Szülők, ha a fentebb olvasható táblázat tünetei körül van egy vagy több, amiben gyermekére ismer,- kérjen a BHRG Alapítványba vizsgálati időpontot!
Elképzelhető az is, hogy a tünetek mögött nincs organikus sérülés, akkor a pszichés vagy a pedagógiai feltételeket kell megvizsgálni,- hogy a környezet hozzáállása megváltoztatásával érjenek el a családok pozitív változást (tünetcsökkenést)."

"Hasfájás", nem-alvás és hiperaktivitás

2012.05.08. 14:59 - Manócanya

Címkék: alvás viselkedés csecsemő hiszti nevelés fogzás sírás hasfájás suttogó szoktatás egyedül alvás

eleventeam.hu/tudtad/meg-nem-ovis/
 

 

www.nevelésitanácsadó.hu/bid44/Fejleszto-pedagogia/Reszkepesseg-fejlesztes/diszlexia-dyscalculia-hiperaktivitas#Hiperaktivitas 

"A" Síró Gyerek

2012.05.02. 22:25 - Manócanya

Címkék: gyereknevelés hiszti hiperaktív együttalvás elaltatás rossz gyerek hasfájós

 

Többbször gondoltam rá, hogy át kellene írni a blog nevét, ez így ijesztő első hallásra, de mostanra rájöttem, hogy vannak szülők, akinek hozzám hasonlóan ilyen képe van a gyerkről, hogy az csak állandóan bőg. Bezzeg a szerencsések az angyalkával... 

Nos, arra is fény derült, hogy ezek a síró-rívó rikoltozó apróságok nem nevelési hiba áldozatai, hanem agyi részképesség hiányosak (drága apjuk vetette fel, hogy "a szófogadási képesség hiányzik belőlük"). Egész egyszerűen az agyi ingerületek nem úgy viselkednek náluk mint nagyon sok, "szokványos" gyerekben. 

A leírás itt van, szerintem sokan a gyerekükre ismernek azok közül, akiket más sikeresen megbélyegeztek itt-ott a "rossz gyerek", "rossz szülő", hiperaktív....stb. cimkével:

http://eleventeam.hu/tudtad/meg-nem-ovis/

eleventeam.hu/tudtad/meg-nem-ovis/

Érdemes felméretni őket, majd a megfeleő terápiával kezelni is a kicsiket, például akár ezzel:
 

http://www.okositotorna.hu/terapiak/tsmt

www.okositotorna.hu/terapiak/tsmt

Kis türelem, némi gyakorlás, és eljön az idő, amikor nekünk is kezelhető gyerekünk lesz! 

...ha nem érsz rá folyton bepislogni, hogy írtam-e....

2012.02.02. 10:01 - Manócanya

...arra való az RSS, hogy szóljon helyettem! :-) Iratkozz fel, és még időben megkapsz minden olyan infót, amire szükséged lehet!  

Keress egy ilyen gombot a bal alsó sarokban és nyomd meg:

 

Könyvajánló - hisztire

2012.02.02. 09:58 - Manócanya

Címkék: gyereknevelés hiszti nevelés öltözködés rendrakás reggeli elindulás

Hisztizik a kisgyerek - nem akar öltözködni, ebédelni, rendet rakni, vagy éppen csak fel szeretné hívni magára a figyelmet. A könyv meséi válsághelyzetben születtek: síró-rívó, hisztiző kisgyerekei megnyugtatására találta ki őket a szerző.

A kedves, rövid kis történetek a mindennapok apró, de sokszor megoldhatatlannak tűnő nehézségeit segítenek áthidalni a 2-4 éves apróságoknak és szüleiknek.

A gyönyörű illusztrációk és rövid párbeszédek az állandóan lapozni vágyó, türelmetlen gyerekek számára is felolvashatóvá és élvezhetővé teszik a meséket.

A kötet elején - bevezetés helyett - egy szülőknek szóló, bátorító-vigasztaló "igaz mese" található. A könyv végén pedig egy ráadásmese, amelynek semmi különös tanulsága nincs, egyszerűen a derűs pillanatokra való. 

Beszerezhető:

http://www.bergjudit.hu/hiszti/mesek_hmesek.html

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Berg_Judit_Hisztimesek&id=106934&type=22

Bilire szoktatás

2012.01.28. 07:49 - Manócanya

Címkék: wc szobatisztaság bili bilire szoktatás wc be kakilás

Rövid leszek: szokjunk le a rászoktatásról. Az csak ellenkezést szül.

A megoldás

 

Kicsit kényelmetlen, de ez kell: engedjük be a gyereket  a WC-be mellénk, ha kiváncsi. A gyerekek példakövetők, és nem a jó szóra hajlanak, hanem a példára. És amint megért az agyukban a visszatartás képessége (ez egy agyi érési folyamat), azon nyomban kérni fogják, hogy "ők is úgy mint a nagyok". Az erőltetéssel csak kedvüket szegjük. 

Ha végképp nem szeretnénk bebegedni a gyereket az illemhelyre, legalább a macskát vigyük be :-)

Hasfájás új szemszögből...

2012.01.12. 18:44 - Manócanya

Vissza a frontra - védőnő GYES-ről 

Most, hogy visszatértem a munkába - pár hónapja -  szembesülnöm kellett azzal, hogy nem csak az én gyerekemnek vannak problémái, és még azon kívül is vannak gondok, amiket én átéltem... :-) Nyílván tudja ezeket az ember, de a sajátjai mindig kiszorítják a többi opciót.

Örömmel vettem viszont tudomásul, hogy nem állt meg az élet a tudományban sem, és hogy a kutatókat is érdekli az örök megfejthetetlen téma: a hasfájás.

A legújjabb ötlet

A bélben egy egész kis ökoszisztéma csücsül - egy külön kis világ, ahol baktériumok, virusok és gombák élik mindennapjaikat elvben békességben. Mígnem egyszercsak jön kivülről egy kivülálló baci/virus/gomba/bármi, vagy csak az immunrendszer borul fel, gyengül le, és a békének lőttek. Ilyenkor jön a hasmenés, puffadás, hányás, rosszullét.

Ez adta logikusan az ötletet, hogy azok a babák, akik szélgörcsöktől szenvednek, kapjanak olyan szereket, amik helyretszik ezt az egyensúlyt. A feladat azért nem könnyű, mert hát - ugyan barátságos- élőlényeket kell bejuttatnunk, de az emésztőrendszerbe, ami tudvalévőleg egy gyilkos hely mindenféle fehérje-és szénhidrát alapú lénynek.

De a kutatók megoldották, így ma már több pre-és probiotikum is bevetésre készen áll a gyógyszertárakban ilyen esetekben pici csecsemők részére is. A hatásuk akkor fejtődik ki, ha a bacik megtelepedtek, és sikeresen kiszorították gáztermlő elődeiket, ami napokig és akár 2 hetes adagolás utánig is eltarthat, tehát legyünk türelmesek.

Hasfájós császárosok?

Azok a babák, akik természetes úton jönnek a világra, a hüvelyen átmenve megkapják azokat a baktériumokat, amik szükségesek az anyatejes étrend megfelelő emésztéséhez. A császáros babák tehát ezt nem kapták meg, így nagyobb az esélyük a puffadásra, szelesedére.

Az egészséges csecsemő bélflórája 

Tartalmazza:

- bifidus breve

- bifidus longum

- bifidus infantis

- bifidus lactis nevű bacikat. 

Az ne tévesszen meg senkit, hogy a készítményeken nem ezek, vagy nem csak ezek szerepelnek, amiket bejuttatnak, azok feltehetőleg elősegítik ezek megszaporodását. 

Csak 3 hónapos kortól?

Nagyon sok gyógyszerre, amit gyermekorvosok akár újszülötteknek is felírnak, a "3 hónapos és fölötte" korhatár szerepel. Ennek az a célszerű magyarázata, hogy minden gyógyszer csak akkor kerülhet forgalomba, ha előtte klinikai vizsgálaton átesik, vagyis igazi élő babákon kipróbálják, tesztelik őket. Na most kevés orvos mer egy 3 hónapos kor alatti gyermeken kísérletezni, bármilyen jó/ártalmatlannak tűnő gygyszerről van is szó, viszont néha a helyzet kierőszakolja a próbát, így a bevezetés után a gyakorlatban (kórházakban) kipróbált gyógyszerekkel már van gyakorlat, így azokat a kórházi kollégák ajánlják a köretieknek is, ami így bevezetődik a 3 hónaposaknál is. Ennek ellenére a papír - a leírás - változatlan marad.

 

 

"Amit nem tudsz, amíg nincs gyereked..."

2011.12.29. 21:24 - Manócanya

 Szeretnék még írni a baby blues-ról, a gyermekágyi depresszióról, de kezdetnek és S.O.S. jelnek most először ezt. Tessék szépen belegondolni, aki benne van, hpgy ezt egyedül nem lehet bírni, tehát a föld alól is segítség kell (bébiszitter), aki nincs benne, az meg mehet a legközelebbi kismamákat kihúzni a bajból, amíg nincs nagy baj...

Szóval:

 

Az első 6 hónap

- az a hatalmas méretű fej, amit szülés után egyfolytában nézel, hát az tényleg átfért azon a kis lukon, amibe addig azt a pirinyó tampont dugdostad.
- a lefejt tej becsesebb, mint egy 200 éves bor.
- úgy tűnik, az egész nap egy végtelen szoptatás.
- napi 4-5 óra alvással is lehet élni.
- ha választhatsz a szex és az alvás közt, az utóbbira fogsz szavazni.
- egy kisbabából valamelyik nyíláson mindig folyik valami.
- a séta csak neked séta, ő ebből semmit nem vesz észre.
- elindulni otthonról egy 2 órás procedúra.
- ha eddig nem kötötted be a biztonsági öved, ezen túl befogod.
- kurva nehéz a babahordozót cipelni, gyerekkel együtt.
- minden babazokninak szűk a szára és bevág.
- a legszebb ruha is csak 1x kerül sorra, azután kinövi.
- aki a fürdetőkrémet kitalálta, azt lapáttal vernéd agyon.
- az egész terhesség alatt azt várod, hogy végre megint hason alhass. Szülés után a 2 irgalmatlan méretű cicid miatt továbbra is csak ábránd marad...
- már nem szereted a vendégeket.
- sírsz, ha az alvó gyereked nézed.
- sírsz, ha valaki hangosabban szól hozzád vagy ingerültebb veled.
- sárkány leszel, mindenért baszogatod a férjed.
- egész nap várod, hogy este legyen és a gyerek aludjon, reggel meg azt várod, hogy mikor kel fel végre.
- ha elszabadulsz otthonról pár órára, amit addig alig vártál, akkor egész távolléted alatt otthon jár az eszed.
- a férjed túl csinos, túl szexi és minden nő biztos őt akarja.
- akik eddig hívogattak a szülés előtt, hogy "egyben vagy még?", na azok mostantól nem fognak. A napok múlásával, már senki nem fog hívni, csak a család.
- a nagyszülők azt hiszik, nekik szülted a gyereket.
- kiderül, hogy mindenki tehéntejet ivott 2 hónaposan régebben. - kiderül, hogy anyád nem tud semmit a babákról (már).
- anyósod még annyit sem.
- fél óra bohóckodás és cigánykerekezés után egy 2 mp-es mosoly teljesen reális egy babától.
- a digitális mérleg egy szar, csak arra találták ki, hogy idegesítsen.
- amelyik ruha lábközt nem patentos, az a gyerek emelésekor a nyakában gyűlik össze.
- a híg fos a legjobb pelenkában is utat vág a hátközépig.
- van 70 dekás teli pelenka!!
- a zenélő forgó a kiságy felett nagyon kevés ideig forog 1 felhúzással sajnos.
- a mélyhűtőben már csak a fagyasztott anyatejnek van hely, kajának nincs.
- egész nap otthon vagy, még sincs este meleg vacsora és kupi is van pluszban. És még fáradt is vagy.
- a melltartóidat sárkányeregetésre is használhatod.
- zuhanyzáskor meg kell emelned a melleid, hogy alatta is megmosd.
- a hátközépig fosás mindig akkor jön el, amikor sorra kerülsz a dokinál és le kell vetkőztetned a vizsgálathoz.
- a babagondozással kapcsolatban nincs egyetlen téma sem, amiről ne adna teljesen eltérő tanácsokat a védőnő, az orvos és az anyád.

6-12 hónap között
- ha a gyerek elalszik végre, akkor a kurva postás csenget. De 2x!!
-a törlőkendő pont akkor fogy ki, amikor a babád nyakig kakis,és a vízszolgáltatás előreláthatólag!!! 14 óráig szünetel.
- bármit próbálsz hozzátáplálás címszóval, az öklendezve jön ki belőle.
- a főzelék SEMMIVEL nem jön ki a ruhából és textilpelenkából.
- 3 kanál lenyelt kaja után képes fél üvegnyit visszahányni, és még 3x lebukni magát napközben.
- napi 4x átöltöztetni nem is sok.
- az egész szobát betakaró játszószőnyeg is kicsi.
- a hányás mindig a kimenőbe felöltöztetés és az autós hordozóba betevés UTÁN következik!
- 1 óra cipelés után egy 6 kilós baba is 20 kilósnak tűnik.
- a legjobb játék a pillepalack. Minden más pénzkidobás.
- az is befér egy baba szájába, amiről azt hiszed, egy reklámszatyorba sem férne be.
- mindenen a bevarró címke a legérdekesebb.
- minden fájdalom és baj emelés hatására múlik.
- ha eddig nem volt kutyád, most van. 2 méternél nem távolodik el jobban és még a WC-re is követ négykézláb.
- amíg a gyerek iszik a cumisüvegből, már lila fejjel és lélegzet
visszatartva nézve őt rá kell döbbenned, hogy ő tovább bírja 1 levegővel, mint te.
- térd magasságig minden kéznyomatos és nyálas a lakásban.
- 1 fog arra elég, hogy piercinget lukasszon a mellbimbódba, és átharapja a nyaki ütőered.
- ha valamit 1 órán át pepecselsz, főzöl, minden edény koszos, turmixgép úszik, na akkor nem fogja megenni.
- a baba nem nyeli le a szájában lévő falatot, mielőtt veled szemben ülve eltüsszenti magát.
- a baba nem ismeri a türelem szót! (sem)
- amikor leülsz mellé a földre, ő ügyesen feláll beléd kapaszkodva, de tuti a mellbimbód a fogódzó.
- a körömvágást altatásban kéne végezni!! Olyan, mint futó vadra lőni..
- a tépőzáras cipő 3 mp-ig van a lábán.
- miközben eteted, mindenki rajtad röhög, aki lát, mert te is nyitod és csukod a szádat, néha le is nyalod körbe a nem létező maszatot.
- a baba leszarja, hogy hétvége van, akkor sem alszik tovább.
- fel sem tűnik, ha kicsit hányásos a pólód.
- van, hogy 4 napig ki sem bontod a lófarokból a hajad. Kelsz és fekszel vele.
- rájössz, hogy a mikróba tett babakajás üvegből 40mp után kirobban az egész főzelék és mindent beterít.
- az etetőtálcára csöppent főzelék sorsa a tenyérrel szétcsapkodás. Ha nem vagy elég gyors a papírtörlővel.
- elnyúlni egy nagy kád habos vízben, arcpakolással, gyertyákkal körbe véve, egy pohár itallal.na ez innentől csak ábránd marad.
- ha 1 szál hajad kilóg a copfból, akkor azt megtalálja és szép lassan kitépi.
- ha megvetted a méregdrága játszószőnyeget lelógó cuccokkal, az elektromos hintát, a bébikompot, a babataxit, a félsátor áll a nappaliban, a felfújt kismedence is teli játékkal a szoba közepén, a járóka felállítva, a babakocsi a folyosón, és éjjel minimum 1 labdán átesel a 7-ből. . . akkor rájössz, hogy kiszorítottak a kecódból.
- ha eddig fújoltál egy nyálzó kutya láttán, akkor még nem tudod, milyen, ha megpuszil a csorgó nyálú gyereked.
- bármilyen földre ejtett morzsa vagy kajamaradék a szájában köt ki.
- többé nem kell mosni a papucsod talpát, van, aki tisztára nyalja.
- nem csak a saját lábujját tudja és fogja a szájába venni.
- a nagyszülőkhöz érkezve te már a kocsiban láthatatlanná válsz számukra.
lehet égnek álló seggel aludni!!!
- vendégségben is képes pólón és melltartón át bekapni a bimbódat.
- nem csak anya haját jó szálanként húzgálni, ott van apa mellkas szőre is.
- igenis meg lehet enni egy 3 fogásos vacsorát 4, 5 perc alatt.
- csak addig néz a fényképezőbe, amíg nem nyúlsz az exponálás gombhoz. 32 képből 1 sikeres.
- vetkőzni öröm, öltözni kín.
- a köldökpiercing képes 5 centit nyúlni. . .
- a " de én ezt így csináltam " mondat egy idő után kiváltja belőled a nagyigyilkos indulatokat
- ha bevásárlás után cipekedsz az emeletre, karodon gyerek, töködön is csomag lóg, akkor leejti a cumiját.
- a spejz úgy néz ki, mint egy bébiétel depó.

1 év után
- még mindig túl jóképű a férjed, túl jó szaga van az új parfümjétől, és biztos mindenki csak őt akarja. Pár féltékenységi jelenet, és totál hülyét csinálsz magadból. És ez még nem a vég, csak 1 éve vagy otthon. Lesz ez még rosszabb is.
- már nem zavar a kupi a lakásban, képes vagy nyugodtan ülni a szarkupac tetején, lábad alatt egy halom mosott és beszedett ruha, amit a gyerek elért az ágyon, és leszórt a földre. Oldalt egy pár üres flakon, amit kiszedett a kukából és odavitt neked a nappaliba. A konyhát beborítják a műanyag edények és fakanalak, amiket a szekrénybe beülve kihajigált. Esély nincs visszatenni, minek arra az 5 percre.
- a gyereked már 12 hós, csodásan feléri az asztalt. Igaz, nem látja mit ér el, de érzi, hogy valami húzhatót talált. Így szabadulsz meg az anyóstól kapott törékeny, de "csodálatos" lakásdíszektől, vázáktól, tálaktól, kaspóktól.
- eljött a fosztásidő. Minden, ami olyan anyagból van, ami kitartó munkával kikezdhető, és a szöszöket húzkodva kitéphető, az elkezd szétjönni. Ilyen pl. a padlószőnyeg, tapéta, a kutya bundája. (Ez utóbbi elég sokat nyüszít közben).
-eljött a nagy zajok ideje is. A földhöz csapkodás hangja már lószar ahhoz képest, amit a fakanál kiad, ha a konvektoron húzkodja végig. Mindezt fülig érő szájjal.
- az etetőszék kitűnően tolható a kövön, még a 20. kör után is érdekes elfoglaltság. Már akinek....
- nem hitted volna, hogy áhítattal fogod várni a napot, amikor először nézel meg egy teljes filmet. Az, hogy moziba is lehet menni, a vágyak netovábbja.
- eseményszámba megy, ha a fodrászig eljutsz és levágatod a hajadat...
- megtanulsz nyitott ajtóval szarni úgy, hogy közben valaki áll veled szemben és mereven néz téged.
- az ujjbecsípés 10. alkalom után sem riasztja vissza a fiókhúzogatástól.
- a kutyát megtaníthatod, hogy ne nyúljon a gyerek játékaihoz, de a gyerek a kutya jutalomfalatját fogja a legjobb ízűen rágcsálni.
- az idő múlásával egyre nagyobbak a lakásban a káresemények.
- mindenhonnan csak le- és kipakolni izgalmas.
- a homokozó lapáttal igenis ki lehet ütni egy ember szemét.
- a Hull a pelyhes szép dal, de 200-adik alkalommal már a Mikulás k. anyját. Még jó, hogy kivehető az elem a játékból.
- rájössz, hogy finom a pötidanon
- a melegítőnaci a leggyakrabban használt ruhadarabod.
- úgy érzed, évek óta papucsban jársz.
- ha alszik, nem tudsz csörömpölni a mosogatógéppel, ha fent van, akkor meg tőle nem tudsz belepakolni.
- a lakás növényállományát tekintve úgy érzed, a gyereked sosem lesz természetbarát.
- a nagyszülők gyakran ismételt mondata: "Én adnék neked, de az anyád nem engedi."
- ha hosszú levelet írsz, a modem zsinórja lesz a legérdekesebb húzható játék.
- nyaraláskor csak a hátad barnul le, ahogy derékszögben futkosol a parton a gyerek után.
- a gyereket nem érdekli, hogy 9600 forintot adtál ki egy 18-as cipőért.
- mire 1 éves lesz, jobb bicepszed van, mint aki évek óta gyúr rá.
- a legjobb haverjaid dobot, trombitát, szintetizátort és gitárt vesznek neki az első szülinapjára. Esetleg géppuskát. Persze nekik még nincs gyerekük.......
 

 

 

Fogszuvasodás - folyt köv.:a konzultáció

2011.11.05. 06:17 - Manócanya

Írtam egy levelet a Dr. Papp Huba doktor úrnak, aki a cikkben azt a Schüssler sót ajánlotta, amelyik bevált a fogszuvasodásra, és ő válaszolt is.

Ime az enyim, majd az ő levele:

" Kedves Doktor Úr!

A Homeo Sapiens ben találtam Öntől egy cikket, a fogászati betegségek homeopátiás kezeléséről. A kislányomnak szuvas lett a foga 7-8 hónapos korára, és sajnos a cikket későn kaptam meg (kb 20 hónapos korában), de így is pozitív  eredményről szeretnék beszámolni, mert a szuvasodás nagyjából ott megállt. Már előtte is szedte a Calcium flouridot, a cikk után hozzátettem a Calc. Phosphoricumot, és így azóta nem tört le a maradék foga, és úgy néz ki, hogy nem bomlik tovább.

 Amit még szeretnék hozzátenni a dologhoz, és esetleg utánna lehetne járni, hogy beszéltem más szuvas fogú gyerekek szüleivel is, mind hasfájósak voltak, és fej-és hát izzadósak. Erre az esetre egy homeopátiás könyv a Calcium carbonicumot ajánlja, amit mi is szedtünk.
 Azt tudom,hogy mi nagyszülőktől örököltük a gyorsan romló fogakat, és azon gondolkodtam, hogy nem lehet-e ez valamilyen kalcium-felszivódási vagy beépülési nehézség, ami sok babánál előáll? Hallottam már olyat is, hogy a hasfájósság tápszerrel megszüntethető, lehet, hogy az jobban emészthető néha? Bár az emésztése azóta se javult sokat (igaz, ő ragaszkodik a szopáshoz, ami miatt lett rossz a foga).
 Gastroenterológusnál voltunk, nem talált eltérést.

 Köszönettel:
 Simonné Kassai Éva"2011/9/12 Haris Fogászat <info@harisfogaszat.hu>:
" Kedves Éva!

 Köszönöm mindenekelőtt a személyes beszámolóját a homeopátiás szerekkel való
 tapasztalatairól!

 Kérdésfelvetését illetően azt tudom mondani, hogy megfigyeléseink szerint a fogszuvasodás hátterében számtalan -ismerős és ismeretlen- ok van, ami miatt nem mindig lehet pontosan megállapítani a "kórokot".

 A megelőzés két alappillére mellett (helyes táplálkozás és megfelelő szájhigiéne), a homeopátiás szereknek nagy szerepe van, úgyszintén az ezekkel "rokonságban" levő antropozófiás készítményeknek (Lásd alább a hivatkozást a honlapunkra).

 http://www.harisfogaszat.hu/uj.html

 Az anyatej-tápszer kérdésben én egyértelműen anyatejpárti vagyok, annak természetessége és a szoptatás alatti anya-baba kapcsolat elmélyítése miatt.
 Az anyatejnél jobbat -véleményem szerint- soha nem fog az élelmiszeripar előállítani. A hasfájósság hátterében lehet a nem megfelelő bélflóra (pl. császármetszés utáni babáknál gyakori, mivel sterilen jöttek világra, nem "fertőződtek" meg a természetes hüvélyflórával; vagy antibiotikumos kezelést követően), ekkor gyereknek való probiotikumot kell adni (pl. Progastro Kid).

A kalcium felszívódási nehézség/zavar ebben a korban nehezen bizonyítható, pláne, ha nem jelentkezik más szisztémás zavar.
 Tapasztalataim szerint ebben a korban a homeopátiás szerek nagy segítségére lehetnek a gyermekeknek (és megnyugtatják a szüleiket...)

 Örömmel venném, ha a jövőben is beszámolna a kislánya fogazatának alakulásáról!
 Minden jót kívánok!

 Szívélyes üdvözlettel:
 Dr. Papp Huba"


   

Bölcsibe szoktatás

2011.10.01. 12:59 - Manócanya

Címkék: közösség óvoda bölcsi elválás beszoktatás leválás bölcsibe szoktatás sírás bölcsi miatt

Itt az idő.... 

Eljött az az idő nálunk, amikor már - amúgy majdnem óvodaéretten - belepróbáltunk illeszkedni a naaaaaaagy társadalomba: bölcsit kezdtünk. Unatkozott már a leányzó otthon, éreztem, egyre kevesebb vagyok neki, és ami meghatározó volt: már nem érdekelte, ha a játszótérről haza nem jönni akarását az én elindulásommal akartam kizsarolni. Ottmaradt. Bárkivel, bárhol, csak játék legyen körülötte meg gyerek.  Akkor éreztem, hogy az én egyetlen babám kezd leszakadni rólam, és már másokra is szükésge van, akár nélkülem is. Mit mondjak, elég vacak érzés, de tudomásul kellett vennem, mint ahogy azt is, hogy én is kissé kimerültem, és bezáródtam az eltöltött 2 és fél év alatt, amig szinte csak ő jelentette nekem a világot. 

Játékos kertek

Perceket álltunk iskola-és óvodaudvarok mellett, babám többszöri "oda én bemmennék" kéréssel jelezte szándékát, nekem meg csak az járt az eszemben, hogy jaaj, egyszer meg is fogod unni azokat az udvarokat, és jönnél kézzel-lábbal haza... Persze az ember ha elég belátó magával és másikkal szemben, egyrészt megérti, hogy a gyerek miért érdeklődik, de megérti azt is, amikor megunja, és kicsit otthon szeretne lenni. Így van ezzel a munkába járó felnőtt is...

Na de hova irassuk...?

Ilynekor az benfentes anyukák szavára jó hallgatni, lehetőleg azokéra, akik a miénkéhez hasonló elveket vallanak és hasonszőrüen érzékenyen kezelik a gyerkeiket, mint mi, és lehetőleg már bent vany egy vagy több gyerekük is az említett intézményben. Jó fényt vet egy bölcsire, ovira, ha túljelentkezés van náluk, mosolyognak a nénik ott, a gyerek nem akakr kijönni a bemutatónapról, és ha oktatóintézmény is.


 

Fájdalmas leszakadás...?

A kezdő anyuka megpróbál lelkileg felkészülni a gondozonő kezében sírva-bőgve kapálózó gyerek könnyek nélküli otthagyására. Azt hiszem, ez nem lehetséges... nekem nem ment volna.... De valahogy nincs rá szükség, ugyanis a palántám az első perctől sírás nélkül megy a bölcsibe (jó, a két hónap alatt egyszer bőgött talán 1 percet, de hallgatóztam, bent abbahagyta). Én ezt annak tudom be, hogy eddig, amikor lehetett, amikor kérte, amikor szüksége volt rám, igyekeztem ott lenni, és biztonságot adni neki. Nála ez sajnos az együttalvást is jelenti, de úgy érzem most is, hogy inkább ez, mint a reggeli bömbölés. Néha neki sincs kedve "dolgozni menni", de kifelé mindig boldogan jön, nem menekülve, és ma engem is befelé hívott, hogy maradjak ott vele....

 Még valami....

Azért az elszakadás néha nyűgösen megy. Egyszer beteg volt, és a betegségi bömbölések közepette bizony elmondta, hogy fél azért (mert hát egy gyerek se működik máshogy mint egy felnőtt: a lelkénél kezdődik a betegség), hogy ottfelejtem a bölcsiben. Így a gyógyulás érdekében úgy 10x-20x megígértem, hogy mindenképpen érte megyünk, nem hagyjuk ott, amúgy is, a gondozó néniknek is haza kell menni. Ez nagyjából megnyugtatta.

De találtam "külső" segítséget is, ami egész jól bevált: Pulsatilla nevezetű homeos bogyó (9CH-s) 5  db, esetleg 2x5: "azoknak a gyerekeknek, akik félnek az elhagyástól".

Mit szeretnél még?

2011.08.16. 15:26 - Manócanya

Felhívás! Kérdezz!

 

Hirtelen akut témahiány lépett fel nálam, de ha  kérdés, óhaj, sóhaj, témafelvetés, panasz, bánat van, szívesen elrágódom rajta szakmailag itt a nagy nyílvánosság előtt! :-)

Úgyhogy:

Vesd bele magad

a gyerekkel kapcsolatos problémáid közé,

és 

megoldom!

Vagy legalábbis mindenképpen közelebb viszlek a megoldáshoz... 

 

Csokiéhségre homeopátia

2011.08.16. 15:03 - Manócanya

"Hogy már mindenre....?"

Csak arról van szó, hogy a csokiban is vannak ásványi anyagok, amik fontosak, de sok a "mellékszereplő" benne, ami miatt nem mindenkinek előnyös (például a cukor a hízásra hajlamosaknak és kismamáknak, a kakaó a székrekedésre hajlamosaknak - a kakaót egyébként karobbal lehet pótolni).

Megint Schüssler...

Mert egyszerű, hisz csak 12 féléből kell választani.

A csokoládé-és kakaóéhségre a Magnesium phosphoricum (Nr. 7) D6-ot  ajánlja.

Magnézium pótlása ennivalóból:

sötétzöld zöldségfélék, fényezetlen (barna), rizs, borsó, citrusfélék, szójabab, keshudió, fekete tea, kakaó

Foszfor:

tojás, hús, hal, burgonya, tejtermékek 
 

Ez a homeopátiás szer  az ásványi anyagok felszívódásában segít. 

Funkció:

Csontfelépítés, az anyagcserében fontos szerepet betölő enzimek aktiválása, "anti-stressz"-szer.

 

 

Allergia - bevezetés...

2011.07.24. 08:59 - Manócanya

Találtam végre egy honlapot, ahol nem csak azt mondják meg, hogy mit ne kenjünk a bőrünkre, mert nem tesz jót neki, de azt is, hogy mit lehet helyette:

antalvali.com 


 

Hasfájás még egyszer

2011.07.21. 09:13 - Manócanya

Címkék: homeopátia hasfájás kólika schüssler só colica kakaó éhség csokiéhség magnézium hiány tejmentes étrend fehérje pótlás

 

Foly. köv. innen:

Az előzőekben már kifejtettem ezt-azt: http://sirogyerek.blog.hu/2010/07/16/pocigondok , és most folytatom...

Anyaétrend

A tej-és tejtermékeket ma a hivatalos orvostudomány elengedhetetlennek tartja, pláne szoptatós anyukáknál, viszont nagyon gyakran okoznak ezek a gyermeknek hasfájást, híg, spriccelő széklettel járó hasmanést, székrekedést, sőt, véres széklete. Ilyenkor az a legcélravezetőbb, ha az anyuka felhagy az összes tej és tejtermék fogyasztással, néha még az egyéb táplálékban megbúvó tejfehérje a gondot okozhat. 

Na de akkor mit egyen az anyuka?

Nekem szinte csillapíthatalan "fehérje-éhségem" volt, és ha ezeket ma tudom, amit most leírok, talán sokkal nyugodtabb éjszakáink is lehettek volna...

A teljes kiörlésű gabonák, a spirulina (zöld alga), az olajos magvak, az amaránt, a szója, tudják pótolni a fehérjét az étrendben, a mák és a zöld színű növények pedig a kalciumot szolgáltatják. A fentieket bioboltokban találjuk meg.

Bogyónyi segítség

A homeopátia többféle megoldást is ad, de a hagyományos homeopátiával jobb, ha a gyermek "tipusának", személyiségének megfelelő szert választjuk a hasfájására, mint azt, ami "már az előző gyereknél is bevált" vagy "másnak is jó volt". A gyógyszertárakban kapható a Homeopátia és a  gyermek c. könyvecske, rövid, de lényegretörő leírást ad. Létezik még egy A homeopátia kézikönyve, ami az egész család számára segítő útmutatást ad sok helyzetre nézve.

Interneten is utánnanézhetünk annak, hogy melyik szer lenne a legideálisabb számunkra  az egyes tünetek jellegzetességei alapján: www.natursziget.com/homeopatias-szerkereso

"Forró" megoldás 

A Schüssler-sók az anorganikus só hiányát pótolják, ezzel leegyszerűsítik a hagyományos homeopátia óriási szer-tárát 12, a szervezet működésében nagy szerepet játszó só működésének a helyreállítására. A sejtek működése a biokémián múlik, és azon, hogy egyes anyagok jelen vannak-e, illetve be tunak-e jutni a sejtbe. Az anyagok testbejutását a teljes értékű táplálkozás, a sejte való biztos bejutását a Schüssler sók segítik.

A Schüssler-sók között "forró hetesként" tartják számon a Magnesium phosphoricumot, ami nagy segítség lehet görcsös hasfájás esetén. A nevét a sók közötti 7-es számáról, és arról kapta, hogy forrón kell bevenni: 10 db tablettát egy pohár forró vízben, gyakran megkevergetjük, és - vigyázva, hogy ne forrázuk le a gyermek nyelvét - minden 2-5 percben 1 kortyot megitatunk.

Előrejelzés

A hiánytünetek: kifejezett kakaó, csokoládé iránti vágy, arc kipirosodása, izomgörcsök, kólikás panaszok. 

Az arcon látható a "magnéziumpirosság", az orr két oldalán, az orcákon jól látható pirosság. Érintéskor melegség nélküli, bár a beteg gyakran melegséget érez a folt alatt.

Jellegzetes még az arcon jelentkező "hektikus pirosság", ami hirtelen mutatkozik az arcon vagy a nyakon izgalmi állapotban vagy fizikai igénybevétel esetén. Ha a pirosság karmazsin szinű, akkor még Kalium Chloratum hiány is fennáll.

 

 

Hiszti de lux

2011.06.06. 23:01 - Manócanya

Címkék: hiszti hisztis gyerek viselkedés zavar

Már a picik is...?

Egy alkalommal hallottam egy anyukát rászólni egy pár hetes babára, hogy "elég a hisztizésből!" Persze, végülis kedvesen mondta, de azért nagyon kitartó volt... Én azt hiszem, hogy az akarásnak mindig van alapja, legföljebb a kért dolog nem teljesíthető, vagy csak egész egyszerűen másról szól az ügy, mint a kívánt dologról. Cumi helyett ölbevevésről, törődésről, odafigyelésről.

Nemcsak kenyérrel él az ember

A kicsi gyerek növekedéséhez a táplálékon kívül figyelem is kell. A babák igénye ezügyben eltérő, még családon belül is. Vannak olyanok, akik egész nap elnézelődnek, egyesek pedig két percenként ordítanak anyáért. 

Energia: tömeg x sebesség a négyzeten

A baba  testét az ennivaló, a lelkét a figyelem táplálja. Persze, ahogy az sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra, a figyelem minősége sem elhanyagolható. Az ijedős, aggódós figyelem többet árt, mint használ. Jó néha kicsit lelassítani a gyerek felé menet, én jártam már úgy, hogy nekimentem a szobából kifelé tébláboló gyerekemnek.... De sietve nem mindig hall és gondolkodik jól az ember.  És nem árt kicsit szoknia a várást is. De nem a direkt megvárakoztatást, az ilyen kioktatástól néhány gyerek dührohamot tud kapni, míg az okkal történő várást általában megértik.

A figyelem tehát egy olyan energia, ami a gyerek növekedéséhez nélkülözhetetlen, mert hát kell valaki, aki látja őt, amitől azt érzi, hogy ő van, hiszen visszajelzést kap. Ezektől a visszajelzésektől fejlődik jó vagy rossz irányba. A szülő felelőssége ezekben az apró, de sokszor ismétlődő dolgok tudatosságában van. Az, hogy hogyan tudja megőrizni azt a középpontot, hogy irányít, de nem bele- és főleg nem leszól...És ezt minden egyes pillanatban. 
 

 

 

 

Rettenetes kétéves 

A dackorszakot már a jóindulatú könyvek is így fémjelzik: rettenetes. De miről is szól ez az időszak? A határok meghúzásáról. "Anya ( vagy az aktuális személy behelyettesítendő) ennyit bír, ennyit enged, ezzel lehet rábírni valamire, és ennyiszer kell újrapróbálni, hogy sikerüljön". És igen, ezt a gyerek minden egyes emberre kivetítve megjegyzi. 

Azontúl szól még a helykeresésről a saját kis világban, a felfedezésről, és a saját érzelmei kavarodásáról. Ugye, találkoztunk már olyan gyerekkel, aki egy idő után belekavarodott a saját kívánságaiba? Nem tudja, hogy mi a jó, mi a rossz neki, és ezt csak akkor tudja meg, ha kipróbálja. Viszont ez a "puding próbája" dolog például nem előnyös a konnektornál...

T Ü R E L E M és tudatosság

Ezek a jelszavak. Tartsuk fejben, hogy most neki sem könnyű, és néha tényleg neki teszünk jót, ha a gyereket a hónunk alá csapjuk, és ha nem jön a saját lábán... 

Hisztiroham

Néha felér egy epilepsziás rohammal. Az enyimet például mindig jó volt puha helyre vinni, szerette ugyanis beleverni a fejét a földbe, betonba... Ilyenkor jó kiragadni a tömegből, nem leszidni, pláne nem nagy nyílvánosság előtt (mutatva hogy "én aztán megtettem mindent ezzel a nyamvadt kölyökkel"), mert azzal csak az önbizalma (amiből az egész életében táplálkoznia kellene) vész el. Egy csendes helyen át kell ölelni, ha engedi. Ha nem, megvárni a műsor végét, balesetet megelőzni, vigasztalni, amivel kéri (pl. ha sétálni akar, vagy csak ülni a földön), és ha megnyugszik teljesen nyugodtan és kedvesen elmagyarázni, hogy miért nem szeretnénk, ha azt csinálná, amit csinált. 

Ettől még ne várjuk, hogy a dolog nem fog többet megismétlődni. Meg fog, de viselkedjünk ugyanúgy, amennyiben még bírjuk szusszal...

Kockázati tényezők

Néhány dolgot azért meg kell említeni, amik fokozhatják a hisztit:

- a rendszeres következetlenség: csak olyan dolgot engedjünk vagy tiltsunk meg, amit tényleg engedni vagy tiltani akarunk. Ha a dolog minősége menet közben változik meg (például lesz egy játék veszélyes), akkor azt IS indokoljuk.

- mozgás-és játékhiány- a gyereknek ezek elemi igényei, persze, hogy ideges lesz, ha nem kapja meg őket.

- nem adekvát kívánság - ne várjunk el tőle türelmet a sorbanállásnál, hivatalban, ha megtehetjük, ne vigyük ilyen helyre, vagy készüljünk fel játékkal, mesekönyvvel, de egy telefonról hallgatható gyereklemez is csodát tehet.

- kialvatlanság - tegyünk meg mindent, hogy jól aludjon!

- kialvatlan szülő- aki türelmetlen, fáradt, a kezes bárányt is hisztisnek látja

- rossz étkezés- éhesen a boltban....

- a cukor - egyes megfigyelések szerint a fehér cukor viselkedés- és figyelemzavart,  hiperaktivitást okozhat, ezt leírják a tartósítószerekről is. 

Szokások, szoktatás, leszoktatás

2011.04.13. 10:27 - Manócanya

A szokás 

Szokásról akkor beszélünk, ha egy bizonyos viselkedésmód bizonyos körülmények között ugyanúgy ismétlődik. Egyfajta automatizmus, magától működő reakció. Ezek közül van olyan szokás, amelyik "magától" alakul ki, van, amelyik tanulás, tanitás, ún. kondicionálás eredménye. 

Jó szokás, rossz szokás

A szokások hasznosságának vagy káros mivoltának értékelése általában családonként, sőt más társadalmi helyzetben lévőknél, koronként változik. Egy afrikai törzsbelinek például eszébe sem jut leszoktatni a gyermeket az együttalvásról vagy a szoptatásról...

Szoktatás

Az ember szereti szabályozva tudni a dolgokat. Örömmel hallotta  a tudósoktól azt a felfedezést, hogy az ember, sőt, a gyerek viselkedése meghatározott (és határozott) irányítással megfelelő irányba terelhető, ezzel elősegítik mihamarabbi társadalomba való beilleszkedését. Tehát egy jól nevelt gyerek kevés vizet zavar, megóvja szüleit sok kellemetlenségtől... Így nagy rohamban indult a gyerekidomítás. Különaltatás, éjszaka átalvás, korai bilizés, önállóság, szopásról leszoktatás, rendszeres evés, mihamarabbi rendre és tisztaságra szoktatás.  

A gyerek érdekét néhány szokás megerősítése szolgálhatja, de ennyi minden...? Az én személyes meglátásom - és ez most csak az enyém - hogy ez sok. A jelenlegi 20-30-40 éves kiábrándult generáció ennek a vesztese, akik nem képesek megtalálni az örömüket semmiben, és folyamatosan pótolják a babakorban "leszoktatott" dolgokat evéssel, cigaretával, tévével, szexhajszolással...

Ilyenkor egy régi vicc jut az eszembe:

Az öreg embernek meghal a lova. Az öreg felsóhajt: - Kár...pedig jó ló volt....már majdnen leszokott az evésről....

A csecsemő, a kisgyerek tanulja a világot de elsősorban a szülein keresztül, és ne felejtsük el, hogy eközben alakul ki az önértékelése is, tehát, amikor rászólunk, hogy "Mit csináltál?! ROSSZ VAGY!" Azt nem érti, miért, csak azt tudja, hogy ő rossz, és nem érdemli meg a szeretetet...hány ember szenved ma ilyen érzések miatt? Sok...

Tehát: nem a gyerek rossz, hanem az éppen adott viselkedése, és azt javítsuk, ne a gyereket.

Új szokások

Egy szokás megváltoztatása legalább 10 alkalommal való új irányba (és mindig azonos módon azonos irányba) terelését igényli, mert az idegi pályák kb. ennyi idő után állnak át. A jól végzett viselkedést mindig meg kell dícsérni, a rosszat nem büntetni, hanem kitartóan  de nem csökönyösen javítani.  Így szinte észrevétlenül, játszva kialalkulhatnak a jó szokások.

Makacs rossz szokások

Az éjszakai ágybavizelés kb. 5 éves korig nem kóros, de megérdemel egy kivizsgálást. Az újjszopás, a cumizás a testközelség, odafigyelés hiánya lehet, nem csak az anyától, hanem más felnőttek közelsége, foglalkozása is hiányozhat. Vannak szokások, amik a felnőttek irányítására "szolgálnak" legfőképp a figyelem felkeltésre, ilyenkor nem a " kis zsarnok kiikatása" a megoldás, hanem  a gyermek korának megfelelő foglalkoztatása.

 

A szuvas tejfog

2011.02.18. 15:23 - Manócanya

Címkék: baba homeopátia fogszuvasodás tejfog tejfog szuvasodás schüssler só szuvasodás természetes kezelése

Ha a gyerek beteg, pláne, ha olyan betegsége van, ami gyógyíthatatlan, abban egyjó van: az ember találhat rá megoldást, ha nagyon keres. Én találtam! Bár előbb találtam volna meg....

Rossz jel

A tejfogakon a szuvasodás jelei már korán, 7-8 hónapos korban jelentkezhetnek, vizszintes barna csíkban hiányzik a zománc, általában az első felső 4 metsző fog felszínén.

Ha egy kisgyereknek vagy egy babának szuvasak a fogai, a kivülálló rögtön szúrós szemmel néz az anyukára: "agyoncukrozta a fogait!" Pedig nem minden esetben ez a helyzet. 

Én abban vétettem (nagyot, mint utólag a fogorvosoktól megtudtam), hogy a babámat sokszor és éjszaka is szoptattam. Ahogy azt egyébként a legújabb módszertan előírja...Az ő lelke ezt a mai napig megkívánja, és -vessen meg érte, aki akar - de látva a félemét, a reszketését, hát így maradtunk, de nem hagyott nyugodni az, hogy más babák fogai akkor miért bírják jobban?

Alkati kérdés is

Mint kiderült, örököltünk a nagyszülőktől erre hajlamot: ott már 20 évesen mindenkinek kiesett a foga... 

Kálvária

Ennek ellenére elindultam egyik orvostól a másikig, fogorvostól fogorvosig, semmi. Sajnos későn találtam rá a lehetséges megoldásra, azért írom le, hátha másnak segít, nekünk meg megmarad az, ami még van: a két első metsző fel, és a jobb 2.

Homeo Sapiens

 Ez a neve a Homeopátiás Baráti Kör újságjának, amiben végre leírva láttam a problémámat: a gyorsan elporladó tejfogakat.

Megoldás: Calcium Phosphoricum és a Calcium Fluoridum  nevű Schüssler-só. Egy hétig az egyikből 3x1, aztán a másik héten másikból 3x1.

 Gyógyszertárban vény nélkül kapható, kb 1400 Ft. Napi egy tbl. műanyag kanálban kis vizzel felolvasztva. A homeopátiás kezelés elvei: mentol illóolaj és mentol tartalmú fogkrém, stb. nem használható a kezelés alatt. A gyógyszer fémmel nem érintkezhet. A gyógyszer bevétele előtt és után legalább egy félóráig evés és ivás szüneteltése - ez gyerekeknél nem mindig működik, de attól még a kezelés végezhető.

Ez valószínüleg sok más kezdeti problémánkra is adott volna gyógyírt, ami ezzel az alkattal jár: száraz bőr, hasgörcsök. Amúgy egy leírásban inkább a viaszos arcra térnek ki, főleg a fülön megfigyelhetően, és a tojásfehérje szerű váladékozás van leírva.

Korábban a Calcium carbonicum nevű sima homeopátiás bogyót szedtük, mert arra utalt néhány jel (a feje és a háta erőssen izzadt alváskor), hogy - nagy szopizási hév ellenére - a gyerkőc klacium hiányban szenved. Valószínüleg a bevitel elég volt, de valamilyen öröklött oknál fogva a felszívódás károsodott.

Fogászat

Az újságcikk írója Dr. Papp Huba,  Haris Fogászat fogorvosa (harisfogaszat.hu), ahol homeopátiásan kezelnek fog- és egyéb betegségeket is.

és még...

Azért ami talán még nem elhanyagolható segítség lehet:

- nyírfacukor (xilit): a gyerekek azért édesszájuak, néha nehéz elvenni tőlük csak úgy a cukrot, és ez megoldást jelent, főleg mivel gátolja a lepedék lerakódást is. Természetes cukor, kis adaggal kezdjük, nagyon nagy adagban hasmenést okozhat. 

- Elmex fogkrém: a probléma vele az, hogy nehéz még egy pár hónapos babát megtanítani fogat mosni, én álmában kenegettem vele a fogait, bár nem elég rendszeresen... :-(

- táplálkozás : anyuka és gyerek egyaránt vigyázhat magára...sok zöldség, lehetőleg minnél  kevesbé megmunkálva. Amúgy a rosszevő gyerekek hajlamosak pl. párolt zöldségen élni, amin senki a családban....

- D-vitamin: nagy szerepe van a fogak felépítésésben is. 2 éves korig napi egy csepp az ajánlott mennyiség.

 - Calcium sandoz - már ha a gyerkőc megiszik belőle valamennyit

- Az étkezések rendszeressége: mint kiderült nem annyira az étel cukor-és savtartalma a meghatározó, hanem az, hogy a tejfogak azzal az étellel hányszor és mennyi ideig találkoznak.

 

 

Édes álom

2010.09.02. 11:59 - Manócanya

Címkék: alvás csecsemő baba altatás babamasszázs napirend elaltatás szoptatásról leszoktatás

Rémesték

Néhány családban az esték nem mindig a "várva várt" kategóriába tartoznak. A

kisebbeknél a jelek szüntelen figyelése és a véget nem érő várakozás, nagyobb gyerekek üldözése a hálószoba felé, és/vagy fogócskázás lakásban...

A rend meg a lelke

A napirend itt abban segít, hogy ennek segítségével juttassuk el a gyeerkőcöt a pörgős napi történésektől az ágyig. Ha tudja, hogy pl. játszótér uán mindig fürdetés, utánna mindig vacsi, utánna mindig mese, ez biztonságot ad, a biztonságérzet pedig elég jó altató. Ilyenkor a napirend nem igazán az időpontot, mint a körülményeket írja körbe. Egy bizonyos sorozatot, aminek a legvége az ágyikó. Ezt a pár hónapos csecsemő is egész jól észleli, és be tudja gyakorolni, bár változtatni már ő is képes rajta...

Fontos az előzmény

A nap történései mindig meghatározzák az alvást is. Mi történt a gyerekkel, azok hogy hatottak rá, mit csinált. Akármilyen kicsi, próbáljuk "megbeszélni" vele röviden az  aznapi történteket, és a gügyögéseire reagálva nyugtázzuk az érzéseit.

 A már jönni-menni tudó gyerek jó, ha megfelelően ki van fárasztva (nem túlságosan és nem kicsit), jó, ha ebből van egy lazító átmenet (pl. egy fürdő). A kiszellőztetett, télen párásított levegő megelőzi a hurutos betegségek kialakulását is.

Mese, mese...

Már az ülni tudó babáknak lehet mesélni, nekik még rövidet. Minnél kisseb a gyerek, annál fontosabb - sőt, még a történetnél is fontosabb -  mimika, a hangsúly, az eljátszás.

A szoptatás közben elalvó csecsemőnek is lehet mesélni, ha hozzászokik, lehet, hogy a szoptatást már nem fogja az elalvás részeként kezelni.

A történetek mindig pozitív képeket tartalmazzanak, egy csecsemőnek, kisbabának még nem szükséges a "katarzis". :-)

Babamasszázs

Óóóó, imádják! Az ellazításnak egy különösen jó formája. A védőnők vannak kiképezve rá (néha nem említik, pedig lehet, hogy szükséges lenne), ingyen megtanítják az anyukát rá.

Bővebben itt:

www.babamamamasszazs.hu/

Sőt, van thai formája is! 

www.thaimasszazs-babamasszazs.hu/babamasszazs.htm
 

Pocaksimi

Ez egy trükk az elaltatáshoz: minden gyerek és a felnőttek is - szeretik a finom, alig érezhető "macerálást". "el tudnék aludni..." - szoktuk ilyenkor mondani. No, a pici gyerek is el tudna ilyenkor aludni, de neki kell még valami mellé, ami leköti a figyelmét. Egy mondókat, amit "felrajzolunk" a hasára, hátára, lábára, ki hova engedi, szereti.

Én ezt a mondókát "rajzoltam fel" a Bambi hasára: (külön köszönet az anyukának, aki felrakta a megosztóra)

www.youtube.com/watch

Ha szeretünk egy mondókát, vagy egy dalocskát, amihez tudunk egyszerű formákat hozzákapcsolni, akkor azt is felrajzolhatjuk.

Minden mozdulatot a hasa közelében, vagy rajta végzek.

"Megfogom a magocskát" - kicsit összecsippentem a hasa felett az ujjam

"ások neki lyukacskát" - kicsit belefúrok

"beleteszem, betemetem" - kicsit megpaskolom

"megöntözöm" - öt ujjal pöttyöket rakok rá

"gereblyézem" - ujjal gereblyézem

"Megsüti a napocska" - a gyomrától lefelé átsímitom

"kibújik a magocska" - lentről elinditok egy csíkot felfelé, úgy hasközépig

"nő a szára " - az egy ujjas csikból hosszabb két ujjas lesz

"nő virága " a két ujjam szétválik, és egy virágot formáz

"jön a szél, megfújja" - öt ujjamat húzom jobbra, balra 

"elrepül a magocska" . két összefogott ujjammal hullámot rajzolok fentről lefelé.

és tetszés szerint!

 

 

Szösszenet

2010.08.24. 10:56 - Manócanya

Címkék: depresszió szoptatás nevelés egyéniség szülés utáni depresszió együttalvás terhességi

Az Egyéniség

Minden babácska egy új ember, új igényekkel. Ahogy veszem észre, a mai gyerekek már sokkal bártabban állnak elő a kívánságaikkal mint a régiek, vagy csak hamarabb találnak megértő fülekre. És ha az anya intuiciója elég jó hatásfokkal működik, akkor a baba előbb-utóbb jelét adja a boldogságának.

Beszéd nélkül

Én kicsi babám is előadta a kényelmi előírásokat. Nehéz volt megértenem, addig eléggé egy sablonra járt az agyam. Mire kitaláltam, hogy mit akar, elég sok átsírt, átnyögdösött délután, este és hajnal volt mögöttünk. Hát, igen, a kicsikém nem volt piskóta: amikor apa is belenyugodott, hogy "na jó, aludjon köztünk", ő bekucorgott a paplanom alá, kikereste magának a kaja lelőhelyet, ott evett egy kicst, majd elszunyókált, de csak azért, hogy kb. 5 perc múlva újra cuclizhasson... Ebben nem az evés volt a pláne, hanem hogy "anya mindig kéznél van!" 
 

 

Rázós kezdet

Mert ha a pocakidőszak nem volt gondtalan, akkor az bizony a babánál ilyen igényekket szül. A miénk olyan volt, amilyet egy egyébkén is szorongó anyuka még érzékenyebbé válása teremt, aki sajnos sok bajról tud, amiről a legtöbb anyuka nem is hallott. Ha az ember sok orvost hallgat szülés előtt, az nem mindig tesz jót a lelki békéjének...:-) A várandósság sok kismamánál nagy lelki változást hoz, a hangulati hullámzásokhoz pedig kell néhány jó barátnő és egy erős apaváll, amin ki lehet bőgni magunkat, és ami nem riad meg a "közelgő katasztrófától" (az ember néha ilyennek érez pocakosan még egy küszöbátlépést is).

Teljes ellátás 

Így nem maradt más hátra, mint a Manót mindenben megnyugtatni, a lehető legnagyobb biztonságot adni neki. Az elkényeztetéstől ez kicsit távol áll, mert az azt jelenti, hogy megteszünk olyasmit, amit ő már tud. Egy félő szorongó babát megnyugtatni nem elkényeztetés, hanem a lelki békéjének a megóvása és az egészséges felnőtti lét megalapozása.  Egy csecsemőt "önállóságra" tanítani szerintem elég nagy baj, lehet bátorítani arra, hogy amit szeretne, azt megcsinálja, megtanulja, egyedül próbálkozzon, de csak azért hagyni ordítani, hogy "oldja meg egyedül a lelki problémáit", nem biztos hogy jó megoldás. Amikor mi felnőttek kiborulunk egy - más szerint - semmiségen, mi is szeretjük, ha meghallgat valaki. Akkor is, ha tudjuk, hogy utánna elmúlik. De csak akkor, ha meghallgattak!

Kicsi felnőtt

..de nem önállátásban, hanem abban, hogy ugyanúgy igényli a baba is a tiszteletet, az oafordulást, a figyelmet, mint bármelyik ember, akit emberként kezelünk. 

Ha viszont embertársainkkal is képtelenk vagyunk emberként viselkedni, akkor forduljunk szakemberhez, mert akkor nem a világgal van a baj...hanem magunkat nem sikerült megismernünk.
 

 

 

 

"Ha szeretsz engem, magadból szeretsz valamit.
Ha megvetsz engem, magadból vetsz meg valamit.
Ha ellentmondunk egymásnak, saját ellentmondásainkkal küzdünk.
Ha nem találkozunk, elkerülünk valamit önmagunkból.

Szeresd felebarátodat: tenmagadat."

 

Hasmenés

2010.08.23. 11:59 - Manócanya

Címkék: hányás kiszáradás hasmenés széklet házi szerek hasmenésre csecsemő hasmenés gyógynövények hasmenésre

Most szögezném le, hogy ez itt nem orvosi tanácsadás, csak néhány hasznos tipp helye.

Jön, megy... 

A hasmenés hirtelen jelentkezik, és októl függő a lefolyása, a hossza és az intenzitása. A hosszan elhúzódóak vagy tápanyag felszívódási zavart jeleznek, vagy "bentlakót": krónikus fertőzést (salmonnella, stb). Virusok jelentős számban okoznak hasmenést, és gyakran sajnos ezek a hirtelen, erős hányás-hasmenéssel járó fajták.

Tünetek

A hasfájás görcsös, a széklet híg, vizes, néha nyálkás,  a székletek száma napi 2-nél több. Elhúzódó esetben a gyengeség, gyengébb tüneteknél fogyás megfigyelhető.  Hányással és lázzal párosulhat. A napi többszöri (3 és afelett) híg vizes székletnél, pláne ha hányással és /vagy lázzal társul fennáll a kiszáradás veszélye, ami súlyos  állapot, mindenképpen kórházi kezelés igényel, ennek a jelei a gyengeség, aluszékonyság, szájszárazság, vizelet hiánya. Babáknál és időseknél ez nagyon hamar, akár 2-3 órával az első tünet után jelentkezhet.

Otthoni elsősegély

Amíg az illető tud folyadékot fogyasztani, és enni, addig nagy baj nincs, ha ez nem megy, akkor kórházi kezelés szükséges, ahol infúziót adnak, ami 1-2 óra alatt helyre állítja a szervezet vízháztartását.

A folyadék lehetőleg tea legyen, azt hűtve, cukorral, és egy csipetnyi (még nem érezhető mennyiségű) sóval adjuk, kis adagokban, hogy ki ne hányja a beteg. Hideg gyümülcslé hígitva, zöldségleves jót tehet. Furcsa módszer, de ha végképp nincs kéznél más (pl utazásnál), a kóla is számításba jön, mert ha kikeverik belőle a szénsavat, a cukor tartalma feltölt, a koffein tartalom pedig összehúzza a gyulladt bélfal ereit.  

Ne adjunk:

- tejet (anyatej kivétel, abból annyit, amennyit a baba kér)

- sokszor a víz sem tesz jót, de tehetünk egy próbát, ha nem fája  gyomra, nem hányja ki, akkor maradhat.

Életmentő chips

Ennivaló csak száraz, lehetőleg fehérje és zsírszegény ennivaló legyen, keksz, piritós, stb. 

Olyan gyerekeknél, akiknél elkezdődtek a tünetek, lázasak, és nem akarnak enni, inni, életmentő lehet a ropi, a chips, bármilyen sós, fűszeres rágcsálnivaló, amit megeszik, mert ezek sok sót tartalmaznak, ami a szervezetben tartja a folyadékot, és a gyerekek szeretik. Ha egyébként nem szoktuk adni, ilyenkor kivételt tehetünk, mert a kórháztól mentheti meg őket. De ezt is kis adagokban adjuk, és adjunk hozzá folyadékot, amit várhatóan kivánni fog.

Gyógynövény

Kéznél vannak, könnyen beszerezhetőek, és bármikor előállíthatók. A hatóanyagon kívül sok más anyag is kioldódik belőlük, ami egy baba szervezetének nem mindig tesz jót, így neki csak orvos megkérdzése után adhatjuk. A babákra sokkal nagyobb erővel hatnak ezek az anyagok, így nagyon nagy hígításban alkalmazzuk őket.

Kamilla (cukor nélkül)

Cickafarkfű

Apróbojtorján

Málnalevél

Felnőtteknek való adag: 1 kávéskanál füvet 2 dl. vízzel leforrázni, 5 percig állni hagyni. Babának ezt hígitjuk még kb 10-edére.

Fogbánat

2010.08.16. 21:39 - Manócanya

Az első visítások 

A baba 4 hónapos korától 3 éves koráig fogzik. Néhány baba egy hang nélkül megússza, egyesek pedig hangos sívitással jelzik az új rágóeszközt.

 

Tülekedés és fájó sebek

A fogzás sebzést jelent a fogínynek, tehát a fognak utat kell vágnia magának, és tulajdonképpen fel kell vágnia a fogínyt, hogy kijuthasson. A fogíny egyébként is általában duzzadt, vérbő, így elég érzékenyen érinti a művelet...

 

Ez a folyamat az egész szerveztére kihatással van, ezért felléphet:

- fájdalom - éles, hasító.

- nyügösség - a kis nyöszörgésektől a hosszú bőgésekig.

- hasmenés - vizes, savas.

- popsikiütés - élénkpiros, esetleg hólyagos.

- étvágytalanság - kivánja az ételt, de ahogy a szájába kerül, ki is folyik onnan.

- afta -  piros hámhiányok a szájnyálkahártyán.

stb.

EZek a tünetek nemcsak a fogzásra jelemzőek, más betegség is állhat mögöttük!!!

 pl. a láz vísítással járó fájdalommal gyakran középfül-gyulladást jelez, ahol antibiotikumra vagy dobhártya felszúrásra van szükség!

A popsikiütésekre nálunk enyhébb esetben a  körömvirágkrém, makacs nagy hólyagos kiütésnél a Merbromin jött be(higany), szigorúan a legkevesebbszer (egyszer is elég volt) és a legkissebb területen. 

Nyügösségre általába az ölelés, a figyelemelterés és a homeopátia szokott bejönni.

Hasmenés (ennek majd egy külön bejegyzést szentelek)Makacs hasmenés esetén mindenképpen lássa minnél hamarabb orvos a babát, mert könnyen kiszáradhat, úgyhogy ha már aluszékony, nem fogad el folyadékot: kórházba kell vinni!

:folyadékpótlás, ne tej legyen, de lehet tea, akár - most az egyszer - cukorral is, sőt, egy csipetnyi (még nem érezhető) sót is tehetünk bele (főleg, ha sokadik és/vagy bő a hasmenés). 

Afta: általában a gyengült immunitás jele. Borax glicerines ecsetelés és némi szervezettámogatás (c-vitamin, könnyű ételek, pihenés)

Ide szokták még sorolni a lázat és a hurutos és egyéb betegségeket is, mondván, hogy a fogzásnál csökken az immunvédelem, de néhány orvosi könyv szerint ennek  fordítottja igaz: a betegségek miatt a szervezetben kialakult "mozgósítás" gyorsította meg a fogzást.

Hűtést! Munkát!

A vérbőség ellen jó védekezés a hideg, mert összehúzza a vérereket az ínyben. Lehűtött rágóka, bevizezett és megfagyasztott pelenkacsücsök, bármi, amit rágni lehet és hideg. 

A másik gyógyír a rágás, mivel a nyomás hatására a fogak könnyebben kibújnak. A babák ilyenkor egyébként is sokat rágnak, kiságyat, anya kezét... Érdemes a régi módszert bevetni: kennyérhéj!  

A Dentinox nevű krém vagy ecsetelő is segíthet, pl. a rágókára rákenve. Arra vigyázzunk, hogy legfeljebb naponta 3 x lehet használni, és mivel mentol van benne, ne használjuk együtt a homeopátiás szerekkel, mert hatástalanítja őket.

Homeopátia

A szülők általában ilyenkor szokták elővenni először a homeopátiát. :-)

Minden fog kijövetelekor 48 órán keresztül ezeket a szerek adhatóak:

- amikor a fogíny vörös duzzadt, fáj: 

Belladonna 9 CH és Arnica montana 9 CH 

mindkettőből naponta 4 x 5 golyót, felváltva

- a fájdalom dühöt vagy hasmenést vált ki:

Chamomilla 15 CH naponta 2 x 5 golyó

- ha a fogzás aftákkal jár, kiegészítésként: 

Borax 5 CH naponta 3 x 5 golyó.

 

 

 

 

Diskurzus a pocaklakóval

2010.08.15. 21:19 - Manócanya

Egy előző bejegyzés kicsit hosszú lett, és két témát is csapott egy tető alá, így most szétszedtem. 

Megelőző párbeszéd

A kilencvenes évek közepén két neves pszichoanalitikus, Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő kidolgozott egy mélylélektani kapcsolatfejlesztő módszert, az anya-magzat kapcsolatanalízist, melynek során már a fogantatás pillanatától kezdve olyan szoros lelki kapcsolat jöhet létre az anya és gyermeke között, ami által jelentősen csökkenthető a születéssel kapcsolatos traumák, valamint a szülési komplikációk száma, és a baba harmonikusabb személyiséggé válhat. A kapcsolatanalízis felfogása szerint a baba és a mama közti aktív párbeszéd már a méhen belüli élet során elkezdődik.

A harmonikus anya-magzat kapcsolat feltétele

A kismamák első lépésben egy interjún esnek át, melynek során feltérképezik a várandós anya “kapcsolati hálózatát”. Megvizsgálják a fogantatás körülményeit, az anya és az apa saját fogantatását és születését, valamint a kismama anyjának viszonyulását a terhességéhez. Ezáltal kialakul egy kép az anyasághoz való viszonyáról.
 

Belső utazás – találkozás a babával

A kapcsolatanalízis során az anyát a pszichoanalitikus relaxált állapotba segíti, melynek során mentálisan bejut a méhébe, és megkeresi gyermekét. Arra kérik, hogy próbáljon ráhangolódni azokra az érzésekre, amelyek a babából felé áramlanak. Ez nem könnyű feladat, de ha sikerül, ezek az érzések elérik a mama “álomképernyőjét”, azt a lélektani felületet, ahova az álmok és a fantáziák is kivetülnek, és ezáltal venni tudja a baba üzeneteit. A kapcsolat az anya és magzat tudattalanjának a kommunikációja. Érzéseket, jelzéseket szállító “lelki köldökzsinór”, mely olyan tényezők formájában ölt testet, mint a magzat mozgásai, felidézett gondolatok, fantáziák vagy testérzetek. A kapcsolatanalízis nem terápia, hanem a tudattalan folyamatok korrekciója, kapcsolatfelvétel a babával.

Mindenkinek sikerül?


A módszerrel elérhető aktív anya-magzat párbeszéd általában megtanulható. Vannak, akikben létezik egyfajta belső gát, de az pszichoanalitikus módszerekkel feloldható. 

Hogyan válaszol a baba?

• Megnyugszik
A kapcsolat kialakulásának egyik jele, hogy az addig mocorgó magzat nem mozdul, az anyák értelmezése szerint "figyel". Ha eközben az anya gondolatai elkalandoznak, a baba újra mozog, szinte visszahívja az anyát.

• Teljesíti az anya kérését
Egy kismamát, aki elsajátította a kapcsolatanalízis módszerét, vajúdás közben arra kért a szülésze, hogy beszélje meg a babával, hogy egy órán belül fordítsa be a fejét a kimenetbe. A kért időre be is fordult a baba.

• Megemelkedik a szívfrekvenciája
Ha az anya belső hangján beszél, vagy akár csak gondol a magzatra, megnövekszik a baba szívfrekvenciája.

Lehetőség egy kiegyensúlyozottabb életre

A magzattal való kapcsolattartás azt eredményezi, hogy nem lépnek fel olyan szülési komplikációk, mint a koraszülés, a farfekvés vagy a nyitott méhszáj. Az anya meg tud állapodni a babával a méhen belüli elhelyezkedéséről vagy a születés időpontjáról. A kialakult mély kapcsolat eredménye, hogy az anya születési élménye nem terhelődik rá a babára, ezáltal a baba sokkal kiegyensúlyozottabb, stabilabb személyiséggé válik. Kevesebb lesz az elfojtás felnőtt korban, és az energiák az elhárítás helyett hasznosabb dolgokra fordíthatók. Ezek a babák kommunikatívabbak, nyitottabbak, empatikusabbak, átlagon felüli intelligenciaszinttel rendelkeznek, és jobb az önismeretük. Ezen kívül a jól megalapozott, harmonikus anya-gyermek kapcsolat később is megmarad.
 
 

 Ajánlott irodalom:

www.libri.hu/konyv/lelki-koldokzsinor.html

Ősbizalom - cikk

2010.08.10. 13:34 - Manócanya

Az ősnyugalom 

Mindannyian vágyunk rá, hogy belül azt érezzük: minden rendben van. Ha jobban megfigyeljük, ez sokszor nem is függ a külső körölményektől, néha a legnagyobb felfordulás közepén is tudunk nyugodtan reagálni, néha pedig a legnagyobb nyugiban is majd' megőrülünk a félelemtől, aggodalomtól. Az előző - nyugis - reagáláshoz tartozik az ősbizalom érzése, azaz: életben minden mindig a helyén van, mindig mindennek oka van, a mi rálátásunktól függetlenül. Tehát jó minden, csak legfeljebb mi nem látjuk a dolgot elég "magasról".

Babanyugalom

A babák nem egyetlen kommunikációs eszköze a sírás, ők ezzel inkább csak a bajt jelzik, ezért illik csillapítani. Az egyéb közölnivalójukat szemmel és más hangok kiadásával "intézik".
 

Találtam egy cikket, be is másolom ide, mert rámutat, hogy mennyire fontos egy baba életében ennek a bizalomnak az őrzése, és a későbbi életében is mennyi hasznát fogja venni.

Indítsuk útnak tehát bizalommal! 

"Az ősbizalom megalapozása gyermekünk életében

A megszületendő gyermekünk életérzése is, már az első hetektől, egészen más lesz, ha azt érzi, hogy ami neki fontos, pl. amitől szenved, azt azonnal észreveszik és igyekeznek megszüntetni.

Ennek a szülői reagálásnak az az elemi üzenete, hogy fontos nekem a gyermekem, ezért komolyan veszem a „véleményét”, vagyis a reakcióit, és még ha nem is értem, vagy nem is értek egyet vele (mert például úgy gondolom, hogy igazán várhatna türelmesen a következő evésig), kötelességemnek érzem azt tiszteletbe tartani. Éppúgy, mint ha valamelyik felnőtt mondaná: „Tudom, hogy még nincs itt az ideje, de én olyan éhes vagyok, hogy kezdjünk hozzá korábban.” És a felnőtt emberek egymás igényeit kölcsönösen tiszteletben tartva gyors lépéseket tesznek meg annak érdekében, hogy a másik kevesebbet szenvedjen ez éhségtől. Ezek a másik iránti tiszteletnek a cselekvésében való megnyilvánulásai, amelyek a piciny gyermek önbecsülésének, önbizalmának az alapjait teszik le.

A gyermeket váró szülők a mai világban már jól tudják, hogy a harmonikus, boldog, akár sikeres életnek is egyik alapköve az egészséges- sem túl nagy, sem túl kicsi – önbizalom.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyermekünk elegendő önbizalommal induljon neki az életnek. Érezzük, hogy talán ez a legfontosabb útravaló, mert ennek segítségével tudja bizakodóan végigcsinálni, ami rá vár az életben. S akinek kevés az önbizalma, tudja, hogy azt felnőttként már nehéz megszerezni. Ezért szeretnénk, hogy gyermekünk a testi egészség mellett, ezt a lelki egészség fontos összetevőjét is időben megszerezze.


Hogyan függ össze a szülő gondoskodó viselkedése és gyermeke önbizalma?

Mit tehetünk, hogy egészségesen fejlődjön gyermekünk önmagáról, az adottságairól, értékeiről való gondoskodása?

Először is a két szülőnek egymást erősítve meg kell látnia már csecsemőjében, később „önfejű”, „makacs”, „akaratos” gyermekében a jó akarásának, igyekezetének a szándékát, s a sokféle, pozitívan szárba szökkenhető emberi adottság csíráját. Ezeket a szülő szeretete és bátorító visszajelzései, mint napfény a növényt, segíti növekedni.


De hogyan indul ez el már kora csecsemőkorban?

Erre fontos a két szülőnek már a babavárás időszakában együtt gondolkodva tudatosan felkészülni.

A baba az első naptól megérzi, hogy mennyire tudnak az ő szükségleteinek kielégítésére, frusztrációinak (sírásának) csökkentésére figyelni. Ha a szülők tudják, hogy ez nagyon fontos, és van energiájuk, türelmük az első két év folyamán komolyan venni, hogy a babát ilyenkor még nem lehet elkényeztetni, csak a fölösleges frusztrációktól kímélni, akkor két fontos üzenet vésődik be a baba idegrendszerébe.

Az első üzenet az őt körülvevő világról szól:

Ha az anya (majd a vele kapcsolatos élményeket általánosítja az őt körülvevő világra!!!) gyorsan és megfelelő módon tudja csökkenteni a baba kínérzéseit, akkor az a baba számára jó, együttműködő, s a baba megtapasztalja, hogy bízhat abban, hogy segítséget kap, ha kér. Ha ez az érzés, tapasztalás az élet első 2 évében megalapozódik, (és a gyes-gyed rendszere nálunk ezt lehetővé teszi!) vagyis kevés frusztráció, sírás, és sok mosolygás, komfortérzés jellemzi a baba életét, akkor a pszichológiai vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy a környezetével és az élet dolgaival szemben bizakodó, vállalkozó kedvű, sikerorientált, optimista emberként tud élni.

Ennek a gondoskodásnak a másik hatása, hogy párhuzamosan kialakul a baba „pozitív önértékelése” is. Hogyan? A baba, érzékelve, hogy ő fontos a környezetének, kezdi önmagát értékesnek érezni. Miért? Egyrészt, mert érzi, hogy fontos a környezete számára, hogy mi van vele, tehát szeretetre érdemesnek tartják. Másrészt azért, mert az azonnali segítség azt jelenti, hogy ő ügyesen, „kompetensen”, hatékonyan tud „kommunikálni”, a jelzéseit (gügyögés, nyöszörgés, sírás, majd kérés, beszélés) ügyesen adja, mert azonnal megértik. Szóval, nem csak fontosnak, de ügyesnek és szeretetreméltónak is kezdi magát érezni jó esetben a gyerkőc.

Az ilyen gyermek a szüleinek jóval kevesebb fejfájást fog okozni, mint az, amelyiknek az élete kezdetén nem volt elég energiája a szülőknek nagyon-nagyon ráhangolódni és tiszteletben tartani a baba szükségleteit, és fáradtságot nem kímélve mindent megtenni, hogy minél kevesebbet frusztrálódjon, kínlódjon a baba.

A sokat frusztrálódó babákban (illetve azokban, akik az életük első évében pár napnál hosszabb időre el lettek szakítva anyjuktól, amit ebben az életkorban még nem lehet feldolgozni, csak mély, néha hangtalan szorongással átvészelni) az a kép alakul ki az anyáról, hogy nem segít neki, sőt, kínjait fokozza, rosszat akar neki. Ez az ellenségkép lassan az egész környezetre áttevődik, és a gyermek félelemmel, szorongással átvészelni) az a kép alakul ki az anyáról, hogy nem segít neki, sőt, kínjait fokozza, rosszat akar neki. Ez az ellenségkép lassan az egész környezetre áttevődik, és a gyermek félelemmel, szorongásokkal teli fog mozogni a világban. Hiányozni fog belőle az „ősbizalom”, tele lesz bizonytalansággal. Ezzel egy időben az önmagáról való képe is negatívan alakul. Azt tapasztalja, hogy ő nem fontos, nem értékes, hiszen nem sietnek segítségére. Azt is érzi, hogy ő nem elég ügyes, hiszen nem tudja elég jól jelezni, hogy mi a baja, ezért nem értik meg. Ezzel a világ és önmaga iránti bizalmatlansággal nehéz lesz az élete. Minden új helyzetet egy újabb kudarc lehetőségének él majd meg, ahol nem számíthat segítségre, és nem bízhat a saját ügyességében sem."

drimmun.com/a-gyermek-nevelese/az-osbizalom-megalapozasa-gyermekunk-eleteben.html

 

Délutáni depresszió

2010.08.03. 09:37 - Manócanya

Kicsit szomorkás....

Átlagban minden második-harmadik babával megesik, hogy nyűgösen, sírósan tölti a délután és az estét. Ilyenkor tanácstalan az anyuka, mert bár látszólag minden rendben, a baba mégis órákat nyöszörög, sőt, sokszor esetleg egyenesen bömböl.

Ellenőrizzük:

- A megfelelő időben eleget kapott-e enni.
- Rendben van-e a széklet-, vizeletürítése.
- Az öltözéke megfelel-e az adott hőmérsékletnek.
- Van-e a közelben ingerült, feszült családtag.

A mama hasán

A babákat megnyugtatja a mama bőrének közelsége. Egy langyos fürdő anyával csodát tehet. Szeretnek az anyuka hasán aludni, mert a pocakban a mama szívhangját hallották, és ezt hallják a pocakon is. Minnél többet lehet a mama közelében, például egy hordozókendőben, annál kisebb az esélye az újbóli nyűgösködésnek. 

Homeopátiás segítség

Legjobb, ha homeopátiás szakember vizsgálja meg a babát, kérdezi ki alaposan a szülőt a baba szokásairól, és ad neki alkati szert, az lesz a legmegfelelőbb megoldás. Amit a neten - itt :-)  - , vagy könyvekben találhat az ember, az sokszor csak "átlagmegoldás", ami nem biztos, hogy személyre szóló, de egy próbát megér.


– Nem lehet megvigasztalni délután? Lycopodium 9 CH, 1-2-szer 5 golyó.
– Fel kell venni este, amikor sírni kezd? Az autóban, vagy babakocsiban rögtön megnyugszik? Chamomilla 15 CH, 1-2-szer 5 golyó.
 

A hangterápiát itt is eredményesen alkalmazhatjuk. (lsd. korábbi bejegyzések)

Okok

Ezek a babák elég érzékenyek zajokra, fényekre, a környezetükben élők lelki állapotára. Igyekezzünk nekik minnél nyugodtabb napot, és betartható napirendet kialalkítani. Kevés rokonlátogatás, kevés fény, kevés zaj, még a babáknak való játékok zaját is igyekezzünk kizárni. A tévé ne menjen a háttérben sem, a rádió se, mert nem szokik hozzá, csak későbbre is konzerváljuk a zaklatott viselkedést.

Érzékenyek a pocakjukban zajló dolgokra is, az élettani folyamatok is megnehíztik az elalvást, hát még egy puffadt has, ezt szélcsővel megszüntethetjük. (lsd. előbb)