Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Júlia Egervölgyi: Szia! Nagyon szuper cikk, köszi. A homeopátiás szereket háromszor kell szedni,ugye? Három nap egy ... (2019.04.05. 17:00) A szuvas tejfog

Éjszakai felriadás

2010.07.23. 23:00 - Manócanya

A rémálom 

Mégpedig közös, mert ugyan a gyerek álmodik rosszat, és ordít álmában, de az anyukáknak hasonló ijedtséget okoz látni a babájukat és tehetetlenül járkálni vele fel-alá az éjszaka közepén.

Szakleírás 

A baba sikít, ordít, teste megfeszül, és közelebbről megnézve mindehhez még a szemét ki se nyitja...

www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php

röviden:

"A beteg felriad, pánikszerű félelem fogja el, sikoltozik, dobálja magát. Heves vegetatív izgalmi jelek kísérik, úgy mint remegés, izzadás, szapora pulzus és légzés.Előfordul, hogy felkel az ágyából és fel-alá rohangál. (nyílván csak a járóképes korban lévők) Nem teljesen éber, kontaktusba nehezen vonható. A szólongatás, a felébresztésére tett kísérletek csak tovább fokozhatják a félelmét és így nőhet a balesetveszély is. Felébredve a történtekre nem, vagy csak mozaikszerűen emlékszik." 

Teendők?

Ébreszteni tehát nem érdemes, mert csak fokozzuk az ijedtségét. Sem a hidegvíz, sem az ébresztgetés, sem a szólongatás nem használ. Akkor...?

A bevált dolog

Volt egy dal (mégcsak nem is egy gyerekdal, Madonna: Miles away), amit ébren sokszor hallott, végül is tetszett neki, de a lényeg: ismerte, és nyugalom kapcsolódott a kis fejében hozzá. A telefonomra volt feltöltve, így bármikor elérhető volt, és a karomban ringatva hallgathatta. Ettől 10 perc alatt megnyugodott.

Hallottam olyan gyerekről, akinek ilyenkor a kedvenc meséjét kellett betenni a DVD lejátszóba, reggel persze nem emlékezett semmire.

Jó, ha az ember a közelében van, amikor kitör a pánik, akkor eredményesebb a lecsillapítás. Az én babám hozzászokott az álometetéshez, és ha nem voltam kéznél, sokszor akkor kelt fel riadtan. Ha mellette voltam, néha azt figyeltem meg, hogy néhány másodperces (6-8) légzés kimaradás előzi meg. Ha ilyenkor "felráztam", megsimogattam a hátát, hpgy szuszogjon egy nagyot, akkor még a hüppögés alatt megfékezhető volt a felriadás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sirogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr402172051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása