Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Júlia Egervölgyi: Szia! Nagyon szuper cikk, köszi. A homeopátiás szereket háromszor kell szedni,ugye? Három nap egy ... (2019.04.05. 17:00) A szuvas tejfog

Édes álom

2010.09.02. 11:59 - Manócanya

Címkék: alvás csecsemő baba altatás babamasszázs napirend elaltatás szoptatásról leszoktatás

Rémesték

Néhány családban az esték nem mindig a "várva várt" kategóriába tartoznak. A

kisebbeknél a jelek szüntelen figyelése és a véget nem érő várakozás, nagyobb gyerekek üldözése a hálószoba felé, és/vagy fogócskázás lakásban...

A rend meg a lelke

A napirend itt abban segít, hogy ennek segítségével juttassuk el a gyeerkőcöt a pörgős napi történésektől az ágyig. Ha tudja, hogy pl. játszótér uán mindig fürdetés, utánna mindig vacsi, utánna mindig mese, ez biztonságot ad, a biztonságérzet pedig elég jó altató. Ilyenkor a napirend nem igazán az időpontot, mint a körülményeket írja körbe. Egy bizonyos sorozatot, aminek a legvége az ágyikó. Ezt a pár hónapos csecsemő is egész jól észleli, és be tudja gyakorolni, bár változtatni már ő is képes rajta...

Fontos az előzmény

A nap történései mindig meghatározzák az alvást is. Mi történt a gyerekkel, azok hogy hatottak rá, mit csinált. Akármilyen kicsi, próbáljuk "megbeszélni" vele röviden az  aznapi történteket, és a gügyögéseire reagálva nyugtázzuk az érzéseit.

 A már jönni-menni tudó gyerek jó, ha megfelelően ki van fárasztva (nem túlságosan és nem kicsit), jó, ha ebből van egy lazító átmenet (pl. egy fürdő). A kiszellőztetett, télen párásított levegő megelőzi a hurutos betegségek kialakulását is.

Mese, mese...

Már az ülni tudó babáknak lehet mesélni, nekik még rövidet. Minnél kisseb a gyerek, annál fontosabb - sőt, még a történetnél is fontosabb -  mimika, a hangsúly, az eljátszás.

A szoptatás közben elalvó csecsemőnek is lehet mesélni, ha hozzászokik, lehet, hogy a szoptatást már nem fogja az elalvás részeként kezelni.

A történetek mindig pozitív képeket tartalmazzanak, egy csecsemőnek, kisbabának még nem szükséges a "katarzis". :-)

Babamasszázs

Óóóó, imádják! Az ellazításnak egy különösen jó formája. A védőnők vannak kiképezve rá (néha nem említik, pedig lehet, hogy szükséges lenne), ingyen megtanítják az anyukát rá.

Bővebben itt:

www.babamamamasszazs.hu/

Sőt, van thai formája is! 

www.thaimasszazs-babamasszazs.hu/babamasszazs.htm
 

Pocaksimi

Ez egy trükk az elaltatáshoz: minden gyerek és a felnőttek is - szeretik a finom, alig érezhető "macerálást". "el tudnék aludni..." - szoktuk ilyenkor mondani. No, a pici gyerek is el tudna ilyenkor aludni, de neki kell még valami mellé, ami leköti a figyelmét. Egy mondókat, amit "felrajzolunk" a hasára, hátára, lábára, ki hova engedi, szereti.

Én ezt a mondókát "rajzoltam fel" a Bambi hasára: (külön köszönet az anyukának, aki felrakta a megosztóra)

www.youtube.com/watch

Ha szeretünk egy mondókát, vagy egy dalocskát, amihez tudunk egyszerű formákat hozzákapcsolni, akkor azt is felrajzolhatjuk.

Minden mozdulatot a hasa közelében, vagy rajta végzek.

"Megfogom a magocskát" - kicsit összecsippentem a hasa felett az ujjam

"ások neki lyukacskát" - kicsit belefúrok

"beleteszem, betemetem" - kicsit megpaskolom

"megöntözöm" - öt ujjal pöttyöket rakok rá

"gereblyézem" - ujjal gereblyézem

"Megsüti a napocska" - a gyomrától lefelé átsímitom

"kibújik a magocska" - lentről elinditok egy csíkot felfelé, úgy hasközépig

"nő a szára " - az egy ujjas csikból hosszabb két ujjas lesz

"nő virága " a két ujjam szétválik, és egy virágot formáz

"jön a szél, megfújja" - öt ujjamat húzom jobbra, balra 

"elrepül a magocska" . két összefogott ujjammal hullámot rajzolok fentről lefelé.

és tetszés szerint!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sirogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr472266429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása