Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Júlia Egervölgyi: Szia! Nagyon szuper cikk, köszi. A homeopátiás szereket háromszor kell szedni,ugye? Három nap egy ... (2019.04.05. 17:00) A szuvas tejfog

Pocigondok

2010.07.16. 10:57 - Manócanya

Tegyünk különbséget

Sokáig minden nyűgös, nyekergő, hangot kiadó babára ráfogták, hogy "hasfájós", ma azért már tudjuk (mint az az előbbiekből kiderült), hogy  egy részük csak a mamát hiányolja. Eddig jó, de hogyan ismerjük fel, ha a babánk tényleg a hasától szenved?

Tünetek

Az "igazi" hasfájós baba fő ismérve, hogy ölben is ugyanúgy vísit, mint a kiságyban, ráadásul felhúzza a lábait, rúgkapál. Sokszor látszik a pociján, hogy fel van puffadva, ennek gyakran hangját is hallani, és a széklet sem mindig jön könnyen, vagy spriccel, és/vagy nagy nyögés árán távozik még a folyékony állapotban lévő anyag is. 

A tartalom 

Ha kellemetlen is a feladat, érdemes megnézni a távozó székletet, nincs-e benne nyálka, vagy túl sok túrórög, netán vér (igen ritka, de néha előfordul), ha ilyesmit tapasztalunk, fogjuk a pelust, zacskózzuk be, és vigyük el a gyerekorvosnak megmutatni, és addig ne nyugodjunk, amig ő vagy valaki más ki nem talál valamit. Elképzelhető ugyanis, hogy az anyatej olyan dolgot tartalmaz, amit nem tud megemészteni a baba. 

Ilyenkor két dolgot lehet tenni:

- az anyuka elkezd pontos naplót vezetni arról, hogy mikor mit evett, és a mellé párhuzamosan hogy a gyerkőc hogy érezte magát, ebből kiderülhet, hogy az anya étrendjéből melyik étel okozhat problémát a gyereknek. Ezután el kell hagyni ezt,és továbbfigyelni a babát. Ha mégsem múlt el a probléma, akkor más ételt kivonni, és figyelni, és így tovább. Hagyományosan meg van tiltva az összes puffadást okozó étel (káposzta, karalábé, száraz hüvelyesek), de sokszor gondot okoznak a citrusfélék, a tej és a tejtermékek (ezek okoznak néha véres-nyálkás székletet a babának), és a paradicsom is. De nem lehet általánosítani, és ha mindezektől "megóvjuk" a mamát, akkor egyrészt nem lesz mit ennie, másrészt fontos tápanyagoktól fosztjuk meg, amit így a babának sem tud átadni. 

- a másik megoldás, amit néhány "elvetemült" gyermekorvos alkalmaz, hogy ilyenkor egész egyszerűen tápszert ad a babának, amiben a tejfehérje könnyen emészthetőre van lebontva,  így nem okoz nagy gondot a pici beleinek. Ilyenkor a tejtermelést azért jó fentartani (mellszívással, a tej raktározásával), később, ha már érik kicsit az emésztőrendszer, vissza lehet állni rá.
 

A rövid megoldás

 A végbél záróizom sokszor túl erős a babáknál, és néha benntart olyasmit is, amit nem kellene, ilyenkor tudunk rajta ezzel segíteni.

Nem igazán terjedt el, pedig egyszerű és hatásos: bébi szélcső. Ez egy rugalmas, kb. 10 centis cső, gyógyszertárban vagy gyógyászati segédeszközboltban lehet kapni.

Használata:

1., elmossuk

2., szárazra törüljük

3., bekenjük a keskenyebbik végét egy kis kenőccsel (ez alkalmazandó végbélkúpnál és lázmérésnél is)

4., kb. 2-4 cm-re bedugjuk a csecsemő végbelébe. Pelust tegyünk alá!

5., 1-2 cm-t húzogatjuk ki-be 5-8 percig kb.

Ekkor várható az eredmény, vagy csak gázok jönnek, vagy sokszor széklet is, ez spriccelhet, ettől megkönnyebbül a baba. Nem tudunk vele kárt okozni, mert rugalmas, és nem furhatja át a bélfalat, de annyit jó tudni, hogy a végbél (ha a szokásos pelenkázóhelyzetből nézzük) egy kicsit lefelé lejt...

Ez nálunk sokszor annyira hatásos volt, hogy az addig forgó-pörgő gyerekem ( a bennmaradt kaki sokszor okozott neki nyugtalanságot még napi 1-2 széklet után is) a művelet végeztével majdnem a pelenkázón aludt el...

 

A poci lelke

Mint tudjuk :-) a babák lelke a pocakjukban leledzik, tehát a hasfájás néha lélekfájás is, ilyenkor át kell menni kicsit ezoterikusba, hogy megoldást találjunk (és találunk is)...de erről majd később...

A bejegyzés trackback címe:

https://sirogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr942155161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása