Babavigasztaló

Megoldások síró babák megnyugtatására

Friss topikok

  • Júlia Egervölgyi: Szia! Nagyon szuper cikk, köszi. A homeopátiás szereket háromszor kell szedni,ugye? Három nap egy ... (2019.04.05. 17:00) A szuvas tejfog

Amikor fűt a közelség...

2010.07.14. 22:08 - Manócanya

Hordozókendő

Ez az eszköz a kötődő nevelés egyik eszköze, talán jelképe is, ami a baba ideális kapcsolati igényét igyekszik kielégíteni: egy csecsemőnek nem önállóságra, hanem az anyaközelségére van szüksége.

 "A testkontaktusra, hordozásra, szeretgetésre irányuló igényt éppolyan fontos kielégíteni, mint megetetni a babát, ha éhes, fölöltöztetni, ha fázik." 

A kötődő nevelésről többet itt olvashatsz:

www.lll.hu/node/266

Az igazsághoz hozzátartozik azért, hogy vannak gyerekek (pl. az enyém), akik imádják az ölbevevést, de hogy valaki lekösse őket, na, azt már nem! Kb. 1 éves volt, mire megszerette a kendőt, akkor már kérte, de folyton kiforgott belőle 10 perc múlva. Azóta is örökmozgó, nagy felfedező.

És a hordozásnak már szakmai érdekvédelmi szervezete is van, az Ölbebaba:

olbebaba.hu/ 

Azontúl egyre több blog is foglalkozik vele, és ezzel együtt a baba valódi igényeivel.

celesztina.blogspot.com/

A hordozókendők már több anyagban, színben, köthető-felvehető, rugalmas, és nem rugalmas változatban elérhetőek.

 

Én örülök neki, hogy egyre több gyereket nevelnek így, és ha valaik esetleg elcsodálkozna a blogok, a cikkek és az anyák vehemenségén, ahogy ezen érdekeiket (és a gyerekeikét) védik, azoknak azt kell mondjam, hogy sajnos nagyon sokan vannak, akik emiatt támadják őket. És ebbe beletartoznak a hordozott babák nagymamái, nagypapái, ismerősei, rokonai is(sőt, biztos, ami tuti: a szaknépség is), akik - az állandó feszegetés, piszkálás, kioktatás miatt - előbb-utóbb kirekesztve találják magukat a kisbaba környékéről is. 

Viszont ez szerencsére azt jelenti, hogy az előző generációban felnőtt, kiságyban ordító babákból (is) lettek hordozó anyukák és apukák, akik nem hallgatnak a "jótanácsokra". :-)

(Bár, ha azt vesszük, hogy ők sokkal kipihentebbek az anyukánál, ehhez képest elég vacak tanácsokat tudnak adni.) 

 

Az apró valós  igényei

"Egy vagyon!" - ordít fel az elsőgyerekes apuka, pedig egyáltalán nem biztos, hogy meg kell venni a teljes boltot...sőt!

Olvasd el!

www.lll.hu/node/301

Igazából az anya a legjobb cumisüveg, bölcső, légzésfigyelő, és kiságy és külön szoba sem szükséges.... 

 

Együttalvás...

 

...ami szintén megnyugtathat egy nyügös csecsemőt, hogy a neki fontos alvásidőben a legközelebbi családtagjait testközelben tudhatja.

De ez is kényes téma, mert hogy:

- "agyonnyomod a csecsemőt": az anya ösztönösen érzi, hogy hol a baba, és nem fekszik rá, de egy nagy matrac megoldhat minden félelmet (még a leesést is megelőzi)

- "nem hagy aludni" - persze, mert akkor nyugodtabban alszik egy anya, ha a másik szobában bömböl a gyerek... :-(

- "nincs alatta légzésfigyelő" - az anyák ezt is észre szokták venni, sőt hamarabb, mint az a 20 mp, amire a légzésfigyelő be van állítva, az enyimnek kb. 6-8 mp.-re maradt ki a légzése, és észrevettem (félálomban), egy kis simogatás elég a felrázáshoz. Ha csak ennyi marad ki, és nem vesszük észre, az még nem veszélyes (az agy kb. 4  perc oxigénhiány után károsodik). 

 

Van néhány ok, amiért nem alhat együtt a család:

- ha a szülők valamelyike, vagy mindkettő alkohol- vagy drogfüggőségben szenved

- ha a gyermek koraszülött, vagy valamilyen károsodással született, mert akkor szükség van a légzésfigyelőre.
 

A baba igényeit ilyenkor is illik figyelembe venni, mivel vannak olyan babák, akik nem akarnak a szüleikkel együtt aludni, és ezt ki is nyílvánítják. Az lányom kb 4 napos volt, amikor világosan értésemre adta, hogy márpedig ő velem akar aludni, de vannak babák, akiknek a nagyágy kényelmetlen, túl meleg, és nem szeretik. Én is sokáig küzdöttem, mert féltem az agyonnyomástól, amikor megkérdeztem egy négy gyerekes apukát, aki elmesélte hogy a 4-ből kettő velük aludt, 2 nem...mert a gyerekeknek ez volt jó. Azóta velünk alszik.

Nagyon sok irodalom foglalkozik a baba kiszoktatásával a kiságyba, ami szerintem egy veszélyes dolog, mert azontúl, hogy törést okoz annak a gyereknek, akinek kell a testkontatktus, a gyerkőc, aki 'gyönyörűen' beszokott a kiságyba, mihint tud állni és mászni, kikecmereg a kiságyból, és szerencsés esetben a nagyágyban köt ki, rossz esetben viszont a balesetin fejsérüléssel...


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sirogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr762152265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása